Španija: Panika vlasti zbog uspona antiliberalne stranke

Za manje od godinu, Podemos (Možemo) formirana januara, nalazi se u centru rasprave u Španiji, isto kao i populistička Siriza u Grčkoj, jer obje kritikuju elitu, korupciju i mjere štednje uz nezaposlenost četvrtine stanovništva
0 komentar(a)
Pablo Iglesias, Foto: Reuters
Pablo Iglesias, Foto: Reuters
Ažurirano: 14.12.2014. 17:53h

Španski politički establišment ima sve manje razumijevanja za nedavno osnovanu ljevičarsku, antiliberalnu stranku Podemos koja je veliki kritičar vlasti i sve je popularnija, iako još nije definisala politički program.

Za manje od godinu, Podemos (Možemo) formirana januara, nalazi se u centru rasprave u Španiji, isto kao i populistička Siriza u Grčkoj, jer obje kritikuju elitu, korupciju i mjere štednje uz nezaposlenost četvrtine stanovništva.

Podemos, na čijem je čelu profesor političkih nauka Pablo Iglesias, nastao je iz demonstracija 2011. na kojima je traženo više demokratije.

Stranka se zalaže za "novi socijalizam" bivšeg venecuelskog predsjednika Uga Čavesa, ima latinoameričke saveznike i uticajna je u privredi na sjeveru Španije.

Zalaže se za promjenu načina otplate duga Španije, za nacionalizaciju strateških sektora - energetike, saobraćaja i telekomunikacija, za određivanje maksimalne zarade za sve zaposlene i za ukidanje imunitiet političara. Zbog toga je ne vole dominantne stranke u Španiji.

"Takve stranke, koje se zasnivaju na demagogiji i populizmu su veoma opasne za državni sistem i demokratiju", izjavila je u novembru članica vladajuće desničarske Narodne stranke Maria Dolores de Kospedal.

Ne navodeći direktno Podemos, španski premijer Mariano Rahoj je osudio one stranke "koje siju opšte nepovjerenje, kritikuju političare i državni sistem". Podemos se zalaže i za novi Ustav.

"Podemos stvara osjećaj panike jer je nešto novo", ocijenio je ekonomista Huan Injasio Krespo, komentarišući reakcije velikih stranaka koje dominiraju španskom političkom scenom od pada Frankove diktature (1939-1975).

Stranka je doživjela vrtoglavi uspon. Na majskim izborima za Evropski parlament, osvojila je pet od od 54 mjesta koliko pripada Španiji. Za Podemos je tada glasalo 1,2 miliona Španaca.

Njena popularnost od tada raste. Po anketama u novembru, ona bi osvojila najviše glasova na domaćim poslaničkim izborima.

Njen uspon ne vole ni desničarski mediji, koji je često upoređuju s baskijskim separatističkim pokretom ETA, omraženim u Španiji.

Lider Podemosa, Iglesias je vješt govornik koji ne samo da ne odustaje zbog animoziteta vlasti i medija već u to ime pokreće kampanju koju je nazvao "Njihova mržnja, naš osmjeh".

Bonus video: