U Njemačkoj jača ekstremna desnica

Po podacima njemačke obavještajne službe, u Njemačkoj ima 22.000 simpatizera ekstremne desnice, među kojma su više od četvrtine neonacisti
0 komentar(a)
Berlin, Foto: Shutterstock
Berlin, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 14.12.2014. 16:55h

U Njemačkoj raste broj aktivista ekstremno desničarskih pokreta i rasističkih akcija, piše danas list "Velt am zontag" (Welt am Sonntag).

"Na nacionalnom nivou primjećujemo značajan porast ksenofobičnih prestupa," rekao je šef federalne policije Holger Mink na sastanku ministara unutrašnjih poslova 16 njemačkih saveznih država. Po podacima njemačke obavještajne službe, u Njemačkoj ima 22.000 simpatizera ekstremne desnice, među kojma su više od četvrtine neonacisti. Vjeruje se da je oko 10.000 njih aktivno u pokretima kojima pripadaju. Ove godine je u saveznoj državi Saksonija zabilježeno rekordnih 179 ksenofobnih prestupa, što je 27 više nego prošle godine. Njemačka je za imigrante glavna destinacija u Evropi, što je djelimično odredilo jačanje populizma, a posljednjih nedelja sve je više skupova na kojima se izražavaju neprijateljski stavovi prema strancima. U noći između četvrtka i petka kod Nirnberga od požara su oštećene tri zgrade u kojima je trebalo da budu smještene izbeglice. Vjeruje se da je požar podmetnut, a u blizini su nacrtani kukasti krstovi. Osim toga, već nekoliko nedjelja se širom Njemačke održavaju skupovi protiv tražilaca azila i upozorava se na "islamizaciju" zemlje. Portparol kancelarke Angele Merkel u petak je osudio takve skupove, naglasivši da u Njemačkoj nema mesta islamofobiji, antisemitizmu, ksenofobiji i rasizmu.

Po posljednjim istraživanjima, međutim, dvije trećine Njemaca misli da Vlada ne obraća dovoljno pažnju na opasnosti od imigracije, dok je 34 odsto uvjereno da Njemačka prolazi kroz fazu islamizacije.

Bonus video: