STRUČNJAK ZA RUSIJU

Umro poslanik Merkeline stranke Andreas Šokenhof

"Izgubili smo političara koji je se s mnogo srca i uvjerenja bavio diplomatskim pitanjima, posebno o istočnoj Evropi i Rusiji", izjavio je šef njemačke diplomatije Frank-Valter Štajmajer
64 pregleda 0 komentar(a)
Berlin, Njemačka, Foto: Shutterstock
Berlin, Njemačka, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 14.12.2014. 17:42h

Poslanik njemačke vladajuće koalicije Andreas Šokenhof, stručnjak za Rusiju i zagovarač dugogodšnjih njemačko-francuskih odnosa, umro je danas u 58. godini, saopštila je Hrišćansko-demokratska unija (CDU).

Bio je poslanik u njemačkom parlamentu (Bundestagu) od 1990. godine. Rođen je u Ravensburgu u državi Baden-Virtemburg. Bio je stručnjak za diplomatska pitanja, posebno za Rusiju i Francusku.

"Izgubili smo političara koji je se s mnogo srca i uvjerenja bavio diplomatskim pitanjima, posebno o istočnoj Evropi i Rusiji", izjavio je šef njemačke diplomatije Frank-Valter Štajmajer.

Zamjenik šefa poslaničke grupe CDU, stranke koju vodi kancelarka Angela Merkel, Šokehhof je nedavno kritikovao vlasti u Moskvi zbog ukrajinske krize, rekavši da "Rusija u kontinuitetu krši međunarodno pravo".

Šokehof je bio predsjednik Nemačko-francuskog društva od 1994. godine. Odlično je govorio francuski.

CDU je dodala da je Šokenhof, katolik po vjeroispovijesti, oženjen i otac troje djece, umro prirodnom smrću u svom domu u Ravenzburgu.