Protest konzervativaca u Poljskoj: "Ponovite lokalne izbore"

Lokalni izbori su bili obilježeni problemima - otkazivanjem kompjuterskog sistema, zbog kojeg su kasnili rezultati, kao i oglašavanjem znatnog broj glasačkih listića za nevažeće zbog nesnalaženja birača koji su ih pogrešno obilježavali
53 pregleda 0 komentar(a)
Poljska, protest, Foto: Reuters
Poljska, protest, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.12.2014. 16:27h

Hiljade pristalica konzervativne stranke Pravo i pravda Jaroslava Kačinjskog demonstrirale su danas u Varšavi protiv rezultata novembarskih lokalnih izbora, za koje je Kačinjski tvrdio da su falsifikovani.

Demonstranti su šetali Varšavom pod sloganom "u znak podrške demokratiji" uzvikujući "ponovite izbore", prenosi AP.

Lokalni izbori su bili obilježeni problemima - otkazivanjem kompjuterskog sistema, zbog kojeg su kasnili rezultati, kao i oglašavanjem znatnog broj glasačkih listića za nevažeće zbog nesnalaženja birača koji su ih pogrešno obilježavali.

Nema, međutim, indicija da je bilo falsifikovanja.

Kritičari optužuju Kačinjskog za netačne tvrdnje o rezultatima izbora s ciljem motivisanja svoje biračke baze za nacionalne izbore u 2015.

Stranka Kačinjskog je inače, osvojila najviše glasova na pomenutim izborima, ali je dobila manje mjesta u lokalnim skupštinama nego vladajuća stranka Građanska platforma, zbog načina na koji se ta mjesta raspoređuju.

Stranka Pravo i pravda vodila je poljsku vladu između 2005. i 2007. godine. Kačinjski je tokom tog perioda neko vrijeme bio premijer, nakon čega nije pobijedio ni na jednim nacionalnim izborima.

Današnji protest je održan na 33. godišnjicu uvođenja vanrednog stanja u Poljskoj od strane komunističkih vlasti s ciljem gušenja pokreta Solidarnost.

Bonus video: