Iz Grčke "pobjeglo" više od 30 milijardi eura

Strahovanja da će Grčka bankrotirati i biti primorana da napusti eurozonu podstakla su prebacivanje sredstava iz Grčke u Britaniju (10 do 15 milijardi eura), u Njemačku (osam milijardi), Holandiju (šest do 10 milijardi) i Švajcarsku (dvije do četiri milijarde)
0 komentar(a)
euro, novac, Foto: Shutterstock.com
euro, novac, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 13.12.2014. 16:35h

Iz Grčke je u vrijeme krize otišlo i 19 milijardi eura koje su u grčkim bankama držali strani državljani.

Obim kapitala koji je "pobjegao" iz grčkih banaka od kraja 2009, kada su ekonomski problemi u Grčkoj počeli da izbijaju na vidjelo, do juna 2012, kada je povjerenje u tu zemlju počelo da se vraća, iznosi oko 115 milijardi eura, pokazalo je istraživanje Nacionalne banke Grčke.

Od tog novca, oko 50 milijardi eura vratilo se u lokalni kreditni sistem, pa je neto gubitak kapitala grčkih banaka iznosio 56,8 milijardi evra, navodi banka, a prenosi list "Katimerini".

Procjenjuje se da su 24,3 milijarde eura još u Grčkoj i da se tim novcem podmiruju potrebe domaćinstava i preduzeća ili se on čuva u slamaricama, dok je 32,5 milijardi eura prebačeno u inostranstvo. Iz zemlje je u vrijeme krize otišlo i 19 milijardi eura koje su u grčkim bankama držali strani državljani.

Strahovanja da će Grčka bankrotirati i biti primorana da napusti eurozonu podstakla su prebacivanje sredstava iz Grčke u Britaniju (10 do 15 milijardi eura), u Njemačku (osam milijardi), Holandiju (šest do 10 milijardi) i Švajcarsku (dvije do četiri milijarde). Oko sedam miliajrdi eura prebačeno je na Kipar, ali svega 1,5 do dve milijarde ostalo je u toj zemlji.

Bonus video: