U Rumuniji postojali "tranzitni centri" za pritvorenike CIA?

Rumunija nikada nije priznala postojanje tajnih zatvora CIA na njenoj teritoriji. Jon Ilijesku, koji je u to vrijeme bio predsjednik, nedavno je izjavio da o tom pitanju "ništa ne zna", dok je premijer Viktor Ponta kazao da bi ministar spoljnih poslova trebalo u vezi sa tim da odgovara na pitanja
1 komentar(a)
Zatvor, Foto: Shutterstock
Zatvor, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 13.12.2014. 15:43h

Bivši šef rumunske obavještajne službe Joan Talpeš kaže da je moguće da je CIA držala pritvorenike u "tranzitnim centrima" u Rumuniji ali da Bukurešt nije znao ništa o tome.

On je, u intervjuu listu Adevarul, rekao da su poslije 11. septembra 2001. godine Rumunija i SAD razgovarale o "centrima podrške za CIA, mjestima koja bi Rumuni stavili na raspolaganje predstavnicima te agencije, gdje bi oni mogli da organizuju aktivnosti koje žele da sprovedu u drugim zemljama".

"Nije postojalo mjesto koje se nazivalo pritvorskim centrom. To je jednostavno bio tranzitni centar", rekao je Talpeš, napominjući da je u to vrijeme Bukurešt čekao "zeleno svijetlo" za priključenje NATO.

Talpeš je kazao da "rumunska strana nije bila zainteresovana za to šta Amerikanci rade da bi im pokazali da mogu da nam vjeruju".

"Ono što je sigurno jeste da mi nijesmo znali da li tamo ima pritvorenika", rekao je Talpeš, koji je bio direktor rumunske obavještajne službe od 2000. do 2004. godine, prenijela je agencija AFP.

U utorak objavljenom izvještaju o mučenjima koje je primjenjivala CIA nad osumnjičenima za terorizam, navodi se da je 119 pritvorenika držano na "crnim mjestima", što je vojni termin za tajne lokacije koje vojska koristi za ispitivanje pritvorenika, a čije postojanje vlada negira.

U izvještajima se ne navode zemlje u kojima su navodno bila takva mjesta.

Pretpostavlja se da su "crna mjesta" postojala i u Poljskoj, Litvaniji, Tajlandu i Avganistanu.

Rumunija nikada nije priznala postojanje tajnih zatvora CIA na njenoj teritoriji. Jon Ilijesku, koji je u to vrijeme bio predsjednik, nedavno je izjavio da o tom pitanju "ništa ne zna", dok je premijer Viktor Ponta kazao da bi ministar spoljnih poslova trebalo u vezi sa tim da odgovara na pitanja.

Bivši poljski predsjednik Aleksandar Kvašnjevski je rekao da je Poljska 2003. godine vršila pritisak na SAD da okončaju brutalne postupke CIA prema osumnjičenima za terorizam u tajnom zatvoru na teritoriji Poljske.

"Rekao sam (tadašnjem predsjedniku SAD Džordžu) Bušu da ta saradnja mora da se okonča, i okončana je", rekao je Kvašnjevski za radio TOK FM.

U izvještaju američkog Senata se navodi da je CIA koristila seksualne prijetnje, simulirano davljenje i druge kontroverzne metode u ispitivanju osumnjičenih za terorizam, koje su sve bile neefikasne za dobijanje ključnih informacija.

Postupanje prema zatvorenicima u tajnim zatvorima CIA prije jedne decenije bilo je gore nego što je američka administracija govorila Kongresu ili javnosti, navodi se u izvještaju obavještajnog Komiteta Senata o torturi.

Objavljeno je 500 stranica dokumenata, koji predstavljaju zaključke pune istrage na 6.700 stranica, koja još nosi oznaku tajnosti.

Bonus video: