OPASNOST OD KORUPCIJE I UTAJE POREZA

Rizik od "infiltriranja": EK upozorava na prodaju pasoša

Upozorenja su sadržana u nacrtu izvještaja, u koji je Rojters imao uvid, a koji bi trebalo da bude sjutra objavljen
848 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Evropska komsija će upozoriti da programi u državama EU za prodaju državljanstva ili boravišnih viza bogatim pojedincima mogu pomoći organizovanim kriminalnim grupama da se infiltriraju u blok i da povećava rizik od pranja novca, korupcije i utaje poreza.

Upozorenja su sadržana u nacrtu izvještaja, u koji je Rojters imao uvid, a koji bi trebalo da bude sjutra objavljen. Mada pojedinci, koji kupuju državljanstvo u državama EU možda to čine iz legitimnih razloga, Komisija smatra da ti programi pojačavaju „rizik od infiltracije organizovanih kriminalnih grupa” koje nijesu iz Evropske unije. Malta, Kipar i Bugarska su jedine članice EU koje sprovode programe prodaje državljanstva, dok dvadeset država, uključujući i te tri, prodaju boravišne dozvole. U ove tri države bogati stranci mogu kupiti pasoše, koji im omogućavaju neometan pristup većini država EU, za investicije koje variraju između jednog i dva miliona eura. U izvještaju se navodi da provjere porijekla bogatstva pojedinaca u ove tri države nijesu temeljne.

Ove države takođe ne dozvoljavaju laku identifikaciju onih koji kupuju njihove pasoše. EK navodi da programi prodaje boravišnih dozvola takođe nose slične rizike. Dvadeset država EU trenutno prodaje boravišne dozvole stranim državljanima.

Dozvole se prodaju za investicije koje variraju između manje od 15 000 eura u Hrvatskoj do preko pet miliona eura u Luksemburgu i Slovačkoj. U izvještaju EK se navodi da će do kraja ove godine biti osnovana grupa eksperata koji će preporučiti mjere za suzbijanje rizika od ovih programa.