Italija: Generalni štrajk zbog reformi zakona o radu

Sindikati kažu da će vladine reforme ugroziti bezbjednost radnih mjesta olakšavanjem otpuštanja
55 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 12.12.2014. 21:25h

Generalni štrajk je paralisao saobraćaj i zatvorio škole i bolnice širom Italije, gdje radnici protestuju protiv reformi zakona o radu.

Protesti su održani u svim većim gradovima, a u Milanu i Torinu su izbili sukobi između policije i demonstranata, prenio je BBC.

Sindikati kažu da će vladine reforme ugroziti bezbjednost radnih mjesta olakšavanjem otpuštanja radnika.

Međutim, premijer Mateo Renci kaže da je Italiji potrebna mobilnost radnih mjesta.

Lider Demokratske partije (PD) će morati da nađe način da prevaziđe protivljenje sindikata koji štrajkuju, što nije uspjelo mnogim njegovim prethodnicima, ocjenjuje BBC.

Renci je pod sve većim pritiskom evropskih partnera da oživi italijansku ekonomiju - četvrtu po veličini u Evropi, koja je pogođena recesijom i prezadužena.

Evropska komisija i njemačka kancelarka Angela Merkel traže brzu akciju Rima i ispunjavanje ciljeva EU vezano za deficit i dug.

Rencijeva ključna refoma je Zakon o radu sa ciljem ublažavanja ograničenja vezanih za radno mjesto i smanjenje nezaposlenosti mladih Italijana, koja iznosi 43 odsto.

Sindikati smatraju da su postojeća pravila neophodna kako bi se radnici zaštitili od otpuštanja u kompanijama koje ne mare za njihova prava. Strahuju od širenja prakse „zaposli i otpusti“.

"Ako se u Italiji organizuju demonstracije svakog dana, to nije zato što je narod glup nego zato što je umoran od toga da se vlada stalno istresa na najranjivije grupe,“ rekao je za BBC u Rimu Anđelo, radnik metalske industrije.

Hiljade članova sindikata izašle su na ulice, od Milana do Palerma.

BBC navodi da je ovo prva akcija dva najveća sindikalna udruženja CGIL i UIL protiv vlade lijevog centra.

Administracije lijevog centra su tradicionalno u dobrim odnosima sa sindikatima.

To se tumači kao znak neslaganja unutar Rencijeve stranke, pri čemu su se neki članovi njegove PD pridružili marševima.

Renci je u četvrtak veče rekao da poštuje pravo sindikata da protestuju, ali da oni neće spriječiti reforme koje je planirao.

Galerija

Bonus video: