Odlazi glavni urednik Gardijana

Rasbridžer je rekao da će otići na funkciju predsjedavajućeg u Skot Trastu, koji je vlasnik Gardijan medija grupe i koji je stvoren da uglednom liberalnom listu obezbijedi novinarsku slobodu
1 komentar(a)
Alan Rasbridžer, Foto: Wikipedia
Alan Rasbridžer, Foto: Wikipedia
Ažurirano: 11.12.2014. 07:51h

Glavni i odgovorni urednik londonskog dnevnika Gardijan Alan Rasbridžer najavio je da će podnijeti ostavku poslije 20 godina na funkciji.

Rasbridžer je rekao da će otići na funkciju predsjedavajućeg u Skot Trastu, koji je vlasnik Gardijan medija grupe i koji je stvoren da uglednom liberalnom listu obezbijedi novinarsku slobodu.

Za vrijeme Rasbridžerovog urednikovanja, list je od isključivo britanskog izdanja postao međunarodna medijska organizacija sa snažnim prisustvom na internetu.

Rasbridžer je prošle godine došao na naslovne strane kada je branio odluku lista da objavi dokumenta koja je dobio od Edvarda Snoudena, bivšeg saradnika američke Nacionalne bezbjednosne agencije.

Kako je tada objasnio, objavljivanje sadržine dokumenata u Gardijanu podstaklo je debatu o razmjerama obaveštajnih aktivnosti i pokazalo ograničenja postojećih zakona.

Gardijan je saopštio da će se Rasbridžer povući sa funkcije sljedećeg ljeta, ali nije naveo ko će doći na njegovo mjesto.

Bonus video: