PO OSMI PUT

Merkel ponovo na čelu CDU: Popularna i u partiji i u državi

Njemačka kancelarka, koja je na čelu vlade od 2005, i dalje je najpopularnija politička ličnost u državi, a njena popularnost ima više aspekata, od kojih je prvi - dugogodišnje odobravanje koje uživa među Njemcima
52 pregleda 0 komentar(a)
Angela Merkel, Foto: Reuters
Angela Merkel, Foto: Reuters
Ažurirano: 10.12.2014. 07:42h

Njemačka kancelarka Angela Merkel, izabrana je juče, po osmi put, za lidera konzervativne vladajuće Hiršćansko-demokratske unije (CDU), osvojivši 96,7 odsto glasova.

Merkelova (60), zahvalila je kongresu partije na, kako je rekla, ogromnom povjerenju koje joj je ukazano, prenijele su zapadne agencije.

Kada je posljednji put reizabrana na čelo CDU 2012, ona je osvojila 97,94 odsto glasova.

Kako su prije jučerašnjeg glasanja pokazali rezultati anketa, Merkelova pored ove, ima najviše izgleda za pobjedu i na parlamentarnim izborima 2017. godine.

Njemačka kancelarka, koja je na čelu vlade od 2005, i dalje je najpopularnija politička ličnost u državi, a njena popularnost ima više aspekata, od kojih je prvi - dugogodišnje odobravanje koje uživa među Njemcima.

Velika podrška u narodu

Nedavna anketa, čije je rezultate objavio njemački kanal ARD, pokazuje da njenu politiku odobrava 67 odsto Njemaca, a rezultati istraživanja koje je u nedjelju objavio dnevnik "Bild" otkrivaju da 56 odsto ispitanika žele da se ona kandiduje i za četvrti mandat na čelu vlade na federalnim izborima 2017.

U Njemačkoj poslije 1945, samo je Helmut Kol imao četiri madata - između 1982. i 1998, podsjeća francuski dnevnik i navodi da u Njemačkoj mandat kancelara, koji traje četiri godine, teoretski može da se obnavlja bez ograničenja.

Drugi značajan faktor popularnosti Merkelove je to što ona danas nema sebi ravnog protivnika, a to dokazuje i činjenica da je danas jedina kandidatkinja za lidera CDU, čija je predsjednica već 14 godina.

Ministarka odbrane Ursula fon der Lejen, koja je predstavljana kao njena potencijalna nasljednica, uživa samo 39 odsto podrške.

Kad je riječ o parlamentarnim izborima 2017, čini se da nijedna politička ličnost danas nije kadra da ugrozi izglede Merkelove za još jednu pobjedu.

S tim u vezi, novinar nedjeljnika "Špigel" (Der Spiegel) Dirk Kurbjuvajt kaže da je ona uspjela da stvori "fuzionu alijansu sa narodom" u toj mjeri da se čini da ona "nema alternativu".

"Najmoćnija žena svijeta"

Treći "ključ" popularnosti Merkeleve je činjenica da ona "drži kormilo" prve evropske ekonomije, a četvrti - njeno umijeće nametanja na međunarodnoj sceni.

Američki magazini "Forbs" (Forbes) je i ove godine Merkelovu okvalifikovao kao "najmoćniju ženu svijeta", po deveti put za 11 godina.

Dok su drugi evropski čelnici - u Francuskoj, Grčkoj, Španiji, Velikoj Britaniji ili Italiji - posrnuli pred krizom, Angela Merkel se čvrsto drži, pri čemu ne preza da "očita bukvicu" svojim partnerima, po cijenu da izazove ozlojeđenost.

Ona je primorala zadužene južne zemlje na drastične mjere štednje, koje su izvan Njemačke naišle na ljuto protivljenje.

Pored toga, Merkel je veoma prisutna na međunarodom nivou - naročito kad je riječ o ukrajinskoj krizi, gdje je praktično postala jedina sagovornica ruskog predsjednika Vladimira Putina, što jača njen imidž među Njemcima, objašnjava politikolog Tilman Majer sa Univerziteta u Bonu.

Peti važan aspekt njene popularnosti je naklonost koju uživa u narodu. Fizičarka po obrazovanju, Angela Merkel je o sebi izgradila umirujuću sliku "majke nacije", mirne i uravnotežene, u zemlji privrženoj stabilnosti.

Njena jednostavnost plijeni - često šeta po Tirolu u društvu svog diskretnog supruga ili se, pak, može vidjeti u kupovini u svom supermarketu sa povoljnim cijenama u centru Berlina, gdje iz novčanika plaća na kasi kao i svaki drugi kupac.

Čak i njen socijaldemokratski protivnik, ministar ekonomije Zigmar Gabrijel, sa kojim se našla u vladajućoj koaliciji, priznaje: "Na momente je velika radost sarađivati sa Vama", rekao je on prošlog jula kancelarki Merkel.

Preporučujemo za Vas