Papa sazvao kardinale zbog reforme vatikanske birokratije

Posao ne može biti završen do kraja 2015. tako da ta "duhovna reforma" ostaje dugoročan posao, rekao je papa
3 komentar(a)
papa Franjo, Foto: Reuters
papa Franjo, Foto: Reuters
Ažurirano: 09.12.2014. 19:14h

Papa Franja sazvao je danas svoje kardinalske savjetnike da rasprave reformu vatikanske birokratije, poslije objave poglavara Rimokatoličke crkve da postoje otpori promjenama, ali da pozdravlja debatu mada nije pokoleban u svojoj namjeri.

Ovo je sedmi put da se devetočlana komisija kardinala koji predstavljaju sve kontinente i sam Vatikan sastaje da bi preradila nacrt reforme vatikanske birokratije, za koju je papa rekao da je zrela za generalnu obnovu da bi postala efikasnija i da bi odgovarala današnjoj crkvi.

U intervjuu argentinskom listu "Nasion" u predvečerje sastanka, papa Franja je objavio da je međunarodni otpor njegovoj reformi "sada evidentan".

Ali, dodao je papa, opozicija je dobra i zdrava.

"To je za mene dobar znak, iskazivanje otpora javno, a ne mrmljanjem sebi u bradu kad postoje neslaganja", rekao je papa u intervjuu objavljenom u nedjelju.

Posao ne može biti završen do kraja 2015. tako da ta "duhovna reforma" ostaje dugoročan posao, dodao je papa.

Do sada je papa već formirao Sekretarijat za ekonomiju da nadgleda sve vatikanske finansije i učini ih efikasnijima, transparentnijima i podobnima međunarodnim standardima. Takođe je načinio pregršt iznenađujućih personalnih promjena, kao što je smjena arhikonzervativnog sudije Vrhovnog vatikanskog suda, kardinala Lea Burka, i nedavno zapovjednika Švajcarske garde, jedinice koja služi za ličnu zaštitu poglavara rimokatoličke crkve.

Prvi svještenik zapadnog hrišćanstva je rekao je da je Burk, kao jedan od najžešćih njegovih kritičara, prihvatio i "čak bih rekao da mu se svidjela" njegova ponuda da postane duhovni savjetnik Vitezova Malte.

Papa je, međutim, porekao da je komandant Švajcarske garde smenjen zato što je suviše "rigidan", rekavši da mu je ustvari istekao madnat i da je bilo vrijeme za "obnovu" u najmanjoj vojsci na svijetu.

Bonus video: