Sjedište Skotland jarda prodato Ujedinjenim Arapskim Emiratima

Novac od prodaje zgrade otići će na kupovinu pametnih telefona, računarskih tableta i kamera za policijske službenike
1 komentar(a)
Skotland Jard, Foto: Reuters
Skotland Jard, Foto: Reuters
Ažurirano: 09.12.2014. 19:19h

Sjedište Skotland jarda, londonske policije, prodato je investitorima iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, saopštio je danas gradonačelnik Londona Boris Džonson.

Zgrada koja je i simbol najpoznatijeg policijskog štaba u svijetu, a koja se nalazi u centru britanske prijestonice prodata je investicionoj kompaniji Abu Dabi fajnenšel grup (ADFG) za 370 miliona funti (470 miliona eura).

Uprava ADFG je, u konkurenciji 10 investitora, dala Londonu najbolju ponudu, čak 120 miliona funti veću od početne cijene. Suma koju će fond izdvojiti tri puta je veća od one koju je Metropoliten policija za taj objekat od 20 spratova platila 2008. (124,5 miliona funti). Samo održavanje zgrade godišnje košta 11 miliona funti.

Novac od prodaje zgrade otići će na kupovinu pametnih telefona, računarskih tableta i kamera za policijske službenike, a jedan dio biće uložen u novi muzej Skotland jarda. Sjedište policije najvjerovatnije će biti pretvoreno u poslovno-stambeni kompleks sa hotelom.

Metropoliten policija se u zgradu uselila 1967, a njeno novo sjedište nalaziće se 800 metara dalje u manjoj zgradi Kurtis Grin u blizini Temze, koje se trenutno renovira. Policija će preseljenjem umanjiti troškove za više od šest miliona funti godišnje.

"Prodaja ove nedovoljno iskorišćene zgrade koju je pregazilo vrijeme znači da možemo da uložimo u novo sjedište policije i najmoderniju opremu", rekao je gradonačelnik Londona, dodajući da su oni koji kritikuju prodaju još jednog djelića centralnog Londona strancima "potpuno ekonomski nepismeni".

Bonus video: