Merkel se "smiješi" osmi mandat na čelu CDU

Ona je 2012. dobila 97,9 odsto glasova od hiljadu delegata za izbor za predsjednicu stranke, što je bio do tada njen najbolji rezultat. Neki analitičari čak govore da bi mogla da dobije 100 odsto glasova, što je do sada jedino ostvario prvi kancelar Savezne Republike Nemačke, Konrad Adenauer 1950-ih godina
1 komentar(a)
Angela Merkel, Foto: Reuters
Angela Merkel, Foto: Reuters
Ažurirano: 09.12.2014. 10:58h

Njemačka kancelarka Angela Merkel danas će, kako se očekuje, biti izabrana za osmi dvogodišnji mandat na čelu svoje konzervativne Hrišćansko-demokratske unije (CDU), koju predvodi od 2000.

Očekuje se da će Merkel (60), porijeklom iz bivše komunističke istočne Njemačke, zabilježiti novi trijumf na partijskom kongresu u Kelnu, pošto uživa ogromnu popularnost u okviru desnice ali takođe i šire među svojim sugrađanima.

Ona je 2012. dobila 97,9 odsto glasova od hiljadu delegata za izbor za predsjednicu stranke, što je bio do tada njen najbolji rezultat.

Neki analitičari čak govore da bi mogla da dobije 100 odsto glasova, što je do sada jedino ostvario prvi kancelar Savezne Republike Nemačke, Konrad Adenauer 1950-ih godina.

Angela Merkel je i ovog puta jedina kandidatkinja za predsjednika stranke koja ima veliki uticaj u poslijeratnoj politici zemlje.

Kongres CDU koji se završava sjutra baviće se uglavnom kancelarkom i njenim uspjesima, rekao je politolog Jens Valther, sa Univerziteta u Diseldorfu.

Merkel je prošle godine počela treći mandat kao kancelarka, a popularnost joj je stalno na vrhuncu. Ona je u petak u najnovijem mjesečnom barometru javne televizije ARD, dobila 67 odsto pozitivnih mišljenja, i nema na vidiku pravog suparnika za parlamentarne izbore 2017. ako se bude ponovo kandidovala.

U Bundestagu - donjem domu parlamenta, CDU ima sama skoro polovinu mjesta (311 od ukupno 631), prema 193 za socijaldemokratsku partiju (SPD).

Primorana da formira "veliku koaliciju" posle parlamentarnih izbora u septembru 2013. sa rivalima socijaldemokratama ona takođe profitira od tog "braka iz razuma" koji zadovoljava 53 odsto Nemaca, prema anketi instituta Infratest-dimap.

Po anketi objavljenoj u nedeljnom izdanju lista “Bild”, 56 odsto Njemaca želi da Merkel bude na čelu vlade i četvrti put.

Evropi u krizi Merkel je uspjela da nametne svoje stavove, da primora zadužene zemlje sa juga da uvedu drastične mjere štednje i ne ustručavai se da kritikuje one koje smatra "lošim đacima".

Na nacinalnom nivou Angela Merkel se usklađuje i sa svojim bavarskim saveznikom CSU, jednom od tri partije u njenoj "velikoj koaliciji”.

Jedina sjenka na političkoj sceni za Merkel je partija koja je protiv eura, Alternativa za Njemačku (AfD) koja je ušla u parlamente tri regiona u zemlji. Ta nova partija zauzela je na desnici prostor koji je ostavio CDU od kad se više približio centru, navode analitičari.

Kancelarka je isključila bilo kakav savez s tom strankom.

Bonus video: