Postignut dogovor o budžetu EU za narednu godinu

Prema tom dogovoru, budžet za narednu godinu iznosio bi 145,2 milijarde eura u obavezama i 141,2 milijarde u plaćanjima
0 komentar(a)
Evropska unija, Foto: Shutterstock
Evropska unija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 09.12.2014. 07:40h

Pregovarači Evropskog parlamenta (EP) i zemalja članica postigli su dogovor o budžetu Evropske unije (EU) za narednu godinu, koji predviđa dodatnih 4,8 milijardi eura za plaćanje ovogodišnjih dospjelih obaveza.

Predsjednik Odbora za budžet EP Jean Arthuis je na svom Twitteru objavio da je "konačno postignut" dogovor o budžetu, uključujući 4,8 milijardi eura za dospjele obaveze i dogovor o početku procesa za raščišćavanje neplaćenih računa.

Međutim, italijansko predsjedništvo nije navelo da je postignut dogovor, nego da je napravljen veliki korak naprijed, prenosi Hina.

"Sada moramo dovršiti posao kako bismo našli zadovoljavajuće rješenje za sve strane", rekao je italijanski ministar finansija, Pier Carlo Padoan.

Procjenjuje se da se do kraja ove godine nakupilo oko 30 milijardi zaostalih obaveza koje nijesu plaćene, a sada je prema Arthuisu postignut dogovor da se izradi plan za rješavanje tih zaostataka.

EP je do sada odbijao da odobri budžet za narednu godinu, ako se države članice ne obavežu na plaćanje dospjelih obaveza.

Prema tom dogovoru, budžet za narednu godinu iznosio bi 145,2 milijarde eura u obavezama i 141,2 milijarde u plaćanjima.

Ako zemlje članice daju zeleno svjetlo za taj predlog, EP bi ga mogao izglasati na svojoj narednoj plenarnoj sjednici naredne sedmice.

Bonus video: