Mogerini u posjeti Turskoj

Mogerini je rekla da je njena posjeta "snažan nagovještaj strateške važnosti odnosa između EU i Turske i želje Brisela da ubrza angažman u smislu zajedničkih interesa"
0 komentar(a)
Federika Mogerini, Foto: Beta-AP
Federika Mogerini, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 08.12.2014. 10:43h

Šefica evropske diplomatije Federika Mogerini doputovala je u posjetu Turskoj, gdje će danas s njenim zvaničnicima razgovarati o problemima te zemlje na putu ka EU, ali i o krizama u susjednim Siriji i Iraku.

Mogerinijeva, u pratnji evropskih komesara za humanitarna pitanja i proširenje, sastaće se, kako je planirano, s predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoganom i drugim zvaničnicima, a kasnije danas otputovaće na granicu Turske sa Sirijom, gdje će razgovarati sa izbjeglicama.

Turska je 2005. počela pregovore za članstvo u EU, ali oni su već dugo u ćorsokaku, najviše zbog spora Turske sa Kiprom, članicom Unije podijeljenom na međunarodno priznati grčki i nepriznati turski dio, i skepticizmom nekih evropskih zemalja povodom ulaska te, prevashodno muslimanske, države u Uniju.

Federika Mogerini rekla je da je njena posjeta "snažan nagovještaj strateške važnosti odnosa između EU i Turske i želje Brisela da ubrza angažman u smislu zajedničkih interesa".

Bonus video: