Britanija uvode takozvani Googleov porez

Nedavna analiza Financial Timesa o poslovanju sedam američkih tehnoloških kompanija u Velikoj Britaniji pokazala je da su 2012. platile svega 54 miliona funti poreza na 15 milijardi funti prihoda od prodaje
0 komentar(a)
Džordž Ozborn, Velika Britanija, Foto: Beta/AP
Džordž Ozborn, Velika Britanija, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 08.12.2014. 08:03h

Britanska Vlada odlučila je da stane na kraj stranim kompanijama koje u toj zemlji plaćaju minimalni iznos poreza u odnosu na promet koji ostvaruju.

Britanski ministar finansija Džordž Ozborn je, predstavljajući izvještaj o budžetu pred parlamentom, najavio uvođenje poreza od 25 odsto za kompanije koje sele dobit u države s manjim korporativnim porezima, prenosi Poslovni.hr.

Velika Britanija namjerava da na taj način u sljedećih pet godina ostvari prihod od milijardu funti.

S obzirom na to da se taj porez prvenstveno odnosi na američke kompanije, poput Googlea, Applea, Amazona ili Starbucksa, britanski mediji su ga prozvali Googleov porez.

Nedavna analiza Financial Timesa o poslovanju sedam američkih tehnoloških kompanija u Velikoj Britaniji pokazala je da su 2012. godine platile svega 54 miliona funti poreza na 15 milijardi funti prihoda od prodaje.

Posljednjih mjeseci dosta se govori o praksi velikih kompanija da prihode računovodstvenim tehnikama prikazuju kao prihode podružnica u državama s nižim poreskima opterećenjem, poput Irske.

Ozborn tvrdi da kompanije ustvari ne rade ništa nezakonito, ali da takva praksa "nije poštena prema britanskim kompanijama".

Ipak, britanska udruženja poslodavaca ne dijele njegovo mišljenje. Oni smatraju da potez Ozborna predstavlja razlog za zabrinutost kod globalnih poslovnih ljudi.

Bonus video: