TIJESNOM VEĆINOM

Grčka usvojila budžet za 2015.

Koalicija konzervativaca i socijalista premijera Antonisa Samarasa predviđa privredni rast od 2,9 odsto i javni deficit od 0,2 BDP-a za 2015, ali je suočena sa jednim od najtežih pregovora sa svojim povjeriocima
0 komentar(a)
Grčka zastava, Foto: Shutterstock
Grčka zastava, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 08.12.2014. 07:46h

Grčka skupština usvojila je noćas budžet za 2015, čije je neusvajanje kočilo pregovore Atine i njenih povjerilaca i dovodilo u pitanje isplatu strane pomoći.

Budžet je usvojen nešto posle ponoći sa 155 glasova za i 134 protiv.

Ministar finansija Gikas Harduvelis izrazio je uvjerenje da će uskoro biti postignut sporazum s trojkom povjerilaca - EU, Evropska centralna banka i Međunarodni monetarni fond.

Poslanici su takođe bili suočeni i s pritiscima sa ulice, gdje su u subotu veče izbili sukoba tokom šetnje u znak sjećanja na tinejdžera Aleksisa Grigoropulosa koga je ubio policajac 6. decembra 2008. u Atini, što je tada izazvalo velike nemire.

U subotu je privedeno 296 osoba, a 43 su zadržani.

Demonstranti su podržali i 21-ogodišnjeg Nikosa Romanosa koji je osuđen za oružani napad a sada štrajkuje glađu, jer traži da studira van zatvora.

Pristalice Romanosa demonstrirale su i sinoć dok je zasjedala skupština, a istovremeno sa oko 10.000 ljudi koji su odgovorili na poziv sindikata i ljevičarskih partija da protestuju protiv budžeta koji predviđa nastavak mjera štednje.

Koalicija konzervativaca i socijalista premijera Antonisa Samarasa predviđa privredni rast od 2,9 odsto i javni deficit od 0,2 BDP-a za 2015, ali je suočena sa jednim od najtežih pregovora sa svojim povjeriocima.

Radi se o isplati poslednje tranše evropskih zajmova (1,8 milijardi eura) iz drugog plana pomoć koji je Grčkoj odobren 2012. godine. Isplata je uslovljena usvajanjem plana o završetku programa oporavka grčke privrede koji trojka nadzire od izbijanja dužničke krize 2010. godine.

Preporučujemo za Vas