Obavještajci NATO: Rusija ne želi da Ukrajina bude podijeljena

Obavještajci NATO-a su se saglasili da Moskva nije zainteresovana za eskalaciju situacije u Ukrajini, i da ne želi da ponovi scenario koji se dogodio na Krimu
1 komentar(a)
NATO, Ukrajina, Rusija, Foto: Shutterstock
NATO, Ukrajina, Rusija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 08.12.2014. 07:19h

Rusija ne želi da Ukrajina bude podijeljena, ocijenili su obavještajci NATO, koji su zatim upozorili svoje kolege na pogrešno tumačenje politike zvanične Moskve po pitanju situacije u istočnoj Ukrajini.

Ove tvrdnje su iznijeli NATO obavještajci nekoliko zemalja članica Alijanse, u izvještaju napisanom za njemački nedjeljnik "Špigl", prenosi Raša tudej.

Obavještajci NATO-a su se saglasili da Moskva nije zainteresovana za eskalaciju situacije u Ukrajini, i da ne želi da ponovi scenario koji se dogodio na Krimu.

NATO obavještajci vjeruju da je Kremlj zainteresovan samo za to da vidi reorganizaciju samoproglaše Donjecke i Luganske Narodne Republike, i njihovo pretvaranje u funkcionalne, administrativne jedinice unutar federalizovane Ukrajine, ukoliko ti regioni mogu da postignu dogovor sa Kijevom.

NATO je prekinuo praktično svaku vrstu saradnje u osvit ukrajinske krize, pod optužbom da Moskva šalje trupe i vojnu opremu pobunjenicima u samoproglašenim republikama Donjecke i Luganske oblasti. Iako NATO nije pružio nijedan suštinski dokaz za svoje optužbe, započeo je sa gomilanjem svojih trupa na granicama baltičkih država i drugih istočnoevropskih zemalja članica Alijanse, navodi Raša tudej.

Alijansa tvrdi da je to neophodno kako bi se izgradilo povjerenje tih vlada u to da će ih NATO zaštititi od bilo kakvog napada Rusije.

Novi šef NATO, Jens Stoltenberg, rekao je da su se članice Alijanse, naročito baltičke zemlje, žalile na sve veći broj ruskih vojnih vježbi na njihovim granicama. On je priznao da je Rusija sprovodila te vježbe u međunarodnom vazdušnom prostoru i u međunarodnim vodama, i da nije tom prilikom prekršila bilo koji međunarodni ugovor.

"Mi smo već pojačali naše prisustvo u istočnim djelovima naše Alijanse. Imamo pet puta više aviona u vazduhu. Naše snage započinju vježbe na svaka dva dana. Mi smo takođe povećali broj brodova u Baltiku i u Crnom moru“, rekao je Stoltenberg medijima ranije u decembru.

Moskva vidi NATO širenje prema njenim granicama kao svojevrsnu agresiju, ali i kao kršenje post-hladnoratovskih sporazuma. Moskva želi da joj Alijansa garantuje da Ukrajina i Gruzija neće biti dio NATO vojnog bloka, ali je Stoltenberg rekao da oni ne mogu dati takve garancije.

Kremlj, s druge strane, vjeruje da NATO iskorišćava građanski rat u Ukrajini i secesiju Krima kao izgovor da opravda veću vojnu potrošnju po članici Alijanse, prenosi Raša tudej.

Bonus video: