Na policiju kamenicama i Molotovljevim koktelima

"U najnovijim protestima je neobično to što se čini da su oni planirani unapred", izjavo je Lindgren i dodao da su Molotovljevi kokteli i gomile kamenica već bili pripremljeni za upotrebu kad je policija stigla na lice mjesta, kao i da je 30 demonstranata bilo maskirano
0 komentar(a)
Molotovljev koktel, Foto: Shutterstock
Molotovljev koktel, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 07.12.2014. 17:48h

U siromašnom predgrađu Stokholma, Ragsvedu, kasno sinoć izbili su nemiri u kojima su huligani gađali policiju kamenicama i Molotovljevim koktelima, što je za poslfedicu imalo privođenje 11 ljudi zbog izazivanja nemira i podmetanja požara.

Portparol stokholmske policije Kjel Lindgren je izjavio da se za sada ne zna ko su izgrednici, ali je dodao da su četvorica od 11 privedenih mlađi od 18 godina, prenio je Rojters. U maju su u drugom predgrađu Stokholma, Husbiju, mladi imigranti pokrenuli protest nakon što je policajac ubio jednog Portugalca. Tokom tih nemira, koji su trajali čak nedjelju dana, u švedskoj prijestonici je zapaljeno više stotina automobila. "U najnovijim protestima je neobično to što se čini da su oni planirani unapred", izjavo je Lindgren i dodao da su Molotovljevi kokteli i gomile kamenica već bili pripremljeni za upotrebu kad je policija stigla na lice mjesta, kao i da je 30 demonstranata bilo maskirano. U neredima niko nije povrijeđen, ali je zapaljeno desetak automobila, a oštećeno je i nekoliko policijskih vozila. Poput Husbija, u Ragsvedu takođe živi veliki broj imigranata, a analitičari procjenjuju da bi novo nasilje u djelovima grada sa većim brojem stranaca moglo da poveća podršku glasača desničarskoj anti-imigracionoj stranci Švedske demokrate na prijevremenim izborima, zakazanim za 22. mart sledeće godine.

Bonus video: