Merkel: Rusija pritiska zemlje Zapadnog Balkana

"Moldavija, Gruzija i Ukrajina su tri zemlje u našem istočnom okruženju koje su, kao suverene države, potpisale sporazum o pridruživanju sa EU. Rusija stvara teškoće tim zemljama", rekla je njemačka kancelarka
5 komentar(a)
Angela Merkel, Vladimir Putin, Foto: Reuters
Angela Merkel, Vladimir Putin, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.12.2014. 15:05h

Moskva vrši pritisak na brojne zemlje u susjedstvu Evropske unije (EU), izjavila je njemačka kancelarka Angela Merkel u intervjuu za današnje izdanje lista “Velt”.

"Moldavija, Gruzija i Ukrajina su tri zemlje u našem istočnom okruženju koje su, kao suverene države, potpisale sporazum o pridruživanju sa EU. Rusija stvara teškoće tim zemljama", rekla je njemačka kancelarka.

"Takođe vidimo da Rusija pokušava da zadrži pod svojom ekonomskom i političkom zavisnošću neke zemlje Zapadnog Balkana", dodala je ona, ne precizirajući tačno o kojim državama je riječ.

Odgovarajući na kritike svojih prethodnika Helmuta Kola i Gerharda Šredera koji zagovaraju fleksibilniji stav prema Rusiji, Angela Merkel je izrazila uvjerenje da je "dobar zajednički stav EU prema postupcima Rusije".

"Činjenica da je Rusija prekršila memorandum iz Budimpešte 1994. godine o teritorijalnom integritetu i suverenitetu Ukrajine ne može da ostane bez reakcije", ocijenila je njemačka kancelarka.

EU je uvela sankcije Rusiji zbog njenog učešća u ukrajinskoj krizi što Rusija demantuje. Rusija je kao odgovor uvela zabranu uvoza nekih prebrambrenih proizvoda iz zapadnoevropskih zemalja.

Poslednji u nizu ruskih mjera jeste odluka ruske sanitarne službe da od sjutra zabrani uvoz voća i povrća iz Albanije, uz ocjenu da ta zemlja izvozi te proizvode koji nisu zapravo njeni već dolaze iz zemalja EU.

Bonus video: