Gasprom uzima kredit od 390 miliona eura

"Provjeram tu informaciju zajedno sa našim službama", odgovorila je Kocijančič na pitanje novinara da li taj kreditni sporazum krši sankcije EU protiv Rusije
0 komentar(a)
Gasprom, Foto: Beta/AP
Gasprom, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 06.12.2014. 09:59h

Gasprom je s italijanskom Unicredit bankom potpisao kreditni sporazum na 390 miliona eura, a spoljnopolitička služba Evropske unije (EU) provjerava tu informaciju.

Sporazum ima veliki istorijski značaj, ne samo za razvoj međusobnih odnosa između dvije organizacije, nego i za proširenje saradnje Gasproma i finansijskih krugova Italije i EU u cjelini, saopštio je ruski gasni gigant.

Portparolka visoke predstavnice EU za inostrane poslove i bezbjednost, Maja Kocijančič kazala je da spoljnopolitička služba EU provjerava informaciju o tome da je Gasprom potpisao sa Unicredit bankom kreditni sporazum na 390 miliona eura.

"Provjeram tu informaciju zajedno sa našim službama", odgovorila je Kocijančič na pitanje novinara da li taj kreditni sporazum krši sankcije EU protiv Rusije.

Prema njenim riječima, u principu, realizacija uvedenih, restriktivnih, mjera leži na nacionalnim vlastima svake zemlje EU.

Kako je ranije javila ruska agencija Tas, Gasprom je u novembru pustio euroobveznice u iznosu 700 miliona eura. Vrijednost spoljašnjeg zaduživanja Gasproma u ovoj godini je 90 milijardi rubalja (RUB), odnosno 1,4 milijarde eura.

Kompanija je u februaru plasirala obveznice za 750 miliona eura. U martu je Gaspromnjeft dobio 2,15 milijardi dolara, odnosno 1,7 milijardi eura kredita na osnovu sporazuma sa grupom međunarodnih banaka o privlačenju kredita sa rokom otplate za pet godina. Među tim bankama - organizatorima kreditne linije bila je i Unicredit banka.

Bonus video: