"Ravnopravnost polova dovodi do veće stope samoubistava"

Ovog ljeta, zamjenik turskog premijera Bulent Arink je izjavio da žene ne treba da se smijeju u javnosti, što je izazvalo buru reagovanja na društvenim mrežama, a žene su se slikale smijejući se i postavljale svoje fotografije onlajn
70 pregleda 4 komentar(a)
Ahmet Davutoglu, Foto: Reuters
Ahmet Davutoglu, Foto: Reuters
Ažurirano: 06.12.2014. 08:26h

Turski premijer Ahmet Davutoglu izjavio je, na sastanku ženskog ogranka vladajuće stranke Pravde i razvoja, da ravnopravnost polova u razvijenim zemljama vodi do veće stope samoubistva.

Koristeći termin "mehanička jednakost", Davutoglu je rekao da ona, takođe, počinje da "uništava uzajamne veze u životu", prenosi Raša tudej. "Zašto je BDP u većini razvijenih država - ne želim da imenujem, ali u skandinavskim i mnogim drugim državama - na najvišem nivou s jedne strane, ali je stopa samoubistava isto na najvišem nivou tamo. Zašto?", upitao je Davutoglu, a izvijestio "Hurijet".

Turski premijer je istakao značaj porodičnih vrijednosti, kao što je majčinstvo.

"Naše žene ispunjavaju tu božansku misiju očuvanja čovječanstva u životu, onda one imaju pravo da se odmaraju prije i nakon što postanu majke i imaju vremena za svoju djecu. Odobravanje ovoga nije usluga, to je samo vraćanje duga", kazao je Davutoglu.

Turski premijer je osudio nasilje nad ženama, istakavši da oni koji to čine "pokazuju svoju slabost i besčašće".

"Nebitno da li je na ulici, protiv žene koja se smatra slabijom, sve ovo nasilje je direktan napad na ljudsku čast i borba protiv njega je misija za sve nas", dodao je Davutoglu.

Turski političari našli su se na naslovnim stranama proteklih mjeseci zbog konzervativnih stavova prema ženskom polu.

Samo prije nedelju dana, turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan izazvao je buru reagovanja izjavom da je "nemoguće napraviti muškarca i ženu jednakim" i da je to "protivno prirodi".

"Takođe ne možete da izložite trudnu ženu istim radnim uslovima kao muškarca. Ne možete da napravite majku koja doji svoje dijete jednakom muškarcu. Ne možete da učinite da žena radi sve što muškarac radi kao što su komunistički režimi činili...To je protivno njenoj osjetljivoj prirodi", rekao je Erdogan.

Ovog ljeta, zamjenik turskog premijera Bulent Arink je izjavio da žene ne treba da se smijeju u javnosti, što je izazvalo buru reagovanja na društvenim mrežama, a žene su se slikale smijejući se i postavljale svoje fotografije onlajn.

Turska je pala za 15 pozicija i zauzela 120. mjesto na listi 136 država prema Indeksu neravnopravnosti među polovima za 2013. Svjetskog ekonomskog foruma.

U izvještaju Ujedinjenih nacija iz 2011. se navodi da je nasilje u porodici nad ženama u Turskoj gotovo duplo više u odnosu na SAD i gotovo 10 puta više nego u nekim evropskim državama.

Bonus video: