Osuđeni saučesnici u bombaškom napadu u Volgogradu

Dadajev i Magomedov su osuđeni na po 19 godina zatvora u strogo čuvanoj zatvorskoj koloniji
0 komentar(a)
Volgograd eksplozija, Foto: Reuters
Volgograd eksplozija, Foto: Reuters
Ažurirano: 05.12.2014. 12:57h

Ruski sud je osudio četvoricu muškaraca koji su bili saučesnici u dva uzastopna samoubilačka napada u Volgogradu, u kojima je 2013. godine poginulo 34 ljudi, na zatvorske kazne od tri do 19 godina.

Napadi na glavnu železničku stanicu i trolejbus u Volgogradu dogodili su se tokom dva uzastopna dana krajem decembra 2013. godine, samo dva mjeseca prije Zimskih olimpijskih igara u Rusiji.

Volgogradski okružni sud Dzeržinski presudio je da su četiri osobe krive za organizovanje dvije ekplozije zato što su pružile utočište bombašima samubicama i pomogle im da odu iz regiona Sjevernog Kavkaza sakriveni u kamion sa sijenom.

Bombašima Askeru Samedovu i Sulejmanu Magomedovu u Dagestanu su pomogli Alautdin Dadajev i Ibragim Magomedov koji su im "dozvolili da koriste njihove kuće i tamo prave eksplozivne naprave", saopštio je Istražni komitet.

Dadajev i Magomedov su osuđeni na po 19 godina zatvora u strogo čuvanoj zatvorskoj koloniji. Oni su uhapšeni u februaru i policija je kod njih našla "velike količine oružja i municije", kao i eksplozive napravljene u Magomedovljevoj kući.

Druga dvojica, islamistička braća Magomed Batirov i Tagir Batirov, kupili su 188 plasta sena i utovarili ih u kamion da bi se u njih sakrili bombaši i prevezli do Volgograda.

Ova dva brata su osuđena na po tri godine i 10 meseci zatvora.

Bonus video: