IEA: EU će i dalje biti zavisna od ruskog gasa

U IEA smatraju da bi nekonvencionalni gas, poput onog iz škriljaca, mogao da unaprijedi energetsku sigurnost EU, ali da je politički otpor tom energentu u nekim članicama veliki
1 komentar(a)
gas, Foto: Reuters
gas, Foto: Reuters
Ažurirano: 05.12.2014. 12:49h

Međunarodna agencija za energiju (IEA) upozorila je da će Evropska unija (EU) i u doglednoj budućnosti biti zavisna od gasa iz ruskih gasovoda.

U pogledu energetske politike EU za ovu godinu, IEA predviđa rast uvoza gasa u EU, s obzirom na dalje brzo smanjenje proizvodnje fosilnog goriva u Uniji, posebno u Danskoj i Holandiji.

Uvoz tečnog prirodnog gasa u EU, koji se smatra izuzetno važnim za diverzifikaciju snabdijevanja, u ovoj godini je na rekordno niskom nivou i upola je manji nego 2010, prenosi Biznis.ba.

U IEA smatraju da bi nekonvencionalni gas, poput onog iz škriljaca, mogao da unaprijedi energetsku sigurnost EU, ali da je politički otpor tom energentu u nekim članicama veliki.

"EU će biti zavisna od ruskog gasa neko vrijeme i to je realnost", rekla je na predstavljanju izvještaja u Evropskoj komisiji (EK) direktor IEA, Maria van der Hoeven.

Energetska sigurnost prioritet je za EU od 2009. godine, kada je prekinut dotok gasa Uniji zbog spora Rusije i Ukrajine.

Kroz Ukrajinu stiže 15 odsto uvoza gasa u EU, a šest članica, uključujući Bugarsku i Slovačku, potpuno zavise od ruskog Gasproma kao jedinog snabdjevača.

Bonus video: