Beč centar radikalnih islamista zbog neuspješne integracije imigranata

Štefan ukazuje i da je pogrešna politika imigracije dovela do stvaranja paralelnog društva, prije svega kod imigranata iz Turske
122 pregleda 3 komentar(a)
Beč, Foto: Shutterstock
Beč, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 03.12.2014. 09:16h

Potpredsjednik najjače opozicione stranke u Austriji, Slobodarske partije (FPO), Harald Štefan smatra, povodom aktuelnih događaja oko hapšenja grupe osumnjičenih za finansiranje i vrbovanje terorista za Islamsku državu, da je Beč centar radikalnog islamizma zbog neuspjele političke integracije imigacije.

On je u izjavi Tanjugu rekao da je veoma interesantno da je nedavno Služba za zaštitu ustavnosti i borbu protiv terorizma (BVT) morala da prizna da su Austrija, a posebno Beč centar radikalnog islamizma. "Za to postoji više razloga. Najprije je tu suviše liberalan pristup prema imigrantima. Postoji velika grupa imigranata, posebno Čečeni, koji su dobili priliku da dođu u našu zemlju, a koji imaju tendencije ka radikalnom islamu. Najviše džihadista iz Austrije se regrutuje baš iz te zajednice. Dalji razlog je što BVT nema mogućnosti da nadzire džamije i aktivnosti oko nje, jer nije, prema zakonu, u mogućnosti da vrbuje informante kao u drugim zemljama", uvjeren je Štefan. On je kazao da je novi zakon, koji je sačinjen u cilju borbe protiv islamista u Austriji, pozitivan, ali da je, kada se pogleda u detalju "placebo zakon", koji ostavlja isuviše otvorenih pitanja.

Tako navodi da je problematično što zakon ne sadrži da vjerske službe moraju biti na njemačkom. Takođe, prema njegovim riječima, loše je regulisano pitanje finansiranja vjerskih zajednica, koje je ujedno i odlučujuće. On je ukazao da, prema zakonu finansiranje iz inostranstva može da se zaobiđe time što bi se neka organizacija registrovala u Austriji, zbog čega je neophodno imati jasnije formulacije. Štefan ističe da je potrebno oštrije djelovati protiv svih koji podržavaju radikalni islam. Isto tako misli da je neophodno razdvojiti šta je vjersko pitanje, a šta tradicija, i da se ne može preko islamske vjeronauke dozvoliti da se uvodi nešto što je u suprotnosti sa austrijskim društvom.

Štefan ukazuje i da je pogrešna politika imigracije dovela do stvaranja paralelnog društva, prije svega kod imigranata iz Turske. "U poslednjih 25 godina su napravljene ogromne greške. Vlasti se nisu brinule da ljudi koji u zemlju dođu budu u potpunosti integrasani. Srećna je okolnost što je veliki broj imigranata sam izabrao put integracije. Međutim postoji i veliki broj onih koji nisu integrasani i to je doprinijelo stavranje paralelnog društva", objasnio je on rekavši da pošto oni ne znaju dobro jezik imaju problem da dobiju radno mjesto i položaj u društvu, čime postaju više problem nego prednost za državu. Što se diskusije oko azilanata tiče Štefan kaže da je nepobitno da Austrija, kao i u prošlosti, treba da pruži zaštitu ugroženim ljudima, ali ujedno poručuje da oni koji traže azil moraju da poštuju pravila, i ne smiju da status koriste za ekonomsku emigraciju. Štefan ističe da se osobe koje su stvarno ugrožene, za razliku od onih koji bježe iz ekonomskih razloga, koji se žale na smještaj, a imaju bolji tretman nego regruti u vojsci. FPO je, kako je ukazao, uvijek govorila da je za uspiješnu imigraciju neophodno da imigranti dolaze iz zemalja koje su kulturalno bliske, jer je onda lakša integracija.

Na pitanje šta misli o negovanju kulture, tradicije i jezika otadžbine Štefan je naglasio da je FPO uvijek govorila da je prirodno da se njeguje svoja kultura. "Mi kao patriotska stranka smo mišljenja da se može prihvatiti druga kultura i narod ako se voli svoj. To je pozitivno, ali ne sme voditi ka paralelnim društvima. To je slučaj kod Turaka koji ne dolaze u kontakt sa austrijskim društvom", podvukao je on. Štefan je ponovio da nije tačna slika, koju prikazuju često mediji, da je FPO stranka koja širi mržnju prema strancima, već je partija koja pravi razliku između imigranata koji se integrišu, i onih koji to ne žele i žele samo da iskorišćavaju društvo.

Bonus video: