Sketino: Približio sam brod obali da impresioniram putnike

Prvo pojavljivanje Sketina na sudu, dolazi mjesec dana pošto je tijelo posljednje osobe koja se vodila kao nestala u brodolomu, izvučeno iz olupine
141 pregleda 4 komentar(a)
Frnačesko Sketino, Foto: Beta-AP
Frnačesko Sketino, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 02.12.2014. 17:46h

Kapetan luksuznog broda "Kosta Konkordija" Fračesko Sketino izjavio je danas na suđenju da je kruzer opasno primakao stjenovitim obalama ostrva Điljo kako bi impresionirao putnike. Sketino (54), koji je optužen za ubistvo, izazivanje brodoloma i napuštanje kruzera, na prvom pojavljivanju pred sudom rekao je da je bila normalna praksa upravljati brodom blizu obale, kako bi se impresionirali putnici, što je i učinio u noći 13. januara 2012, prenio je AFP. Tom prilikom, on je, takođe, htio da pozdravi penzionisanog kolegu, nastanjenog na ostrvu i glavnog poslužitelja na brodu, rodom sa tog ostrva.

"Pokušao sam da ubijem tri muve jednim udarcem", rekao je Sketino. Kapetan je demantovao da se na rizik odlučio kako bi impresionirao Moldavku Domniku Čemortan, sa kojim je malo prije toga večerao. Sketino je rekao da ga je posada loše informisala o ruti kojom je brod trebalo da prođe, nakon što se, po završenoj večeri, vratio na most.

Prvo pojavljivanje Sketina na sudu, dolazi mjesec dana pošto je tijelo posljednje osobe koja se vodila kao nestala u brodolomu, izvučeno iz olupine broda. U tragediji su 32 putnika i člana posade izgubilo život, a kruzer je razmontiran na djelove. Konkordija, dva puta veća od Titanika, kretala se brzinom 16 čvorova, a na njoj se nalazilo 4.229 ljudi iz 70 država, kada je udarila o stijene ostva Điljo. Zaposleni na brodu optužili su kapetana da je skrenuo sa utvrđenog kursa broda za šta nije imao odobrenje. Sketino, čije je suđenje počelo u julu u toskanskom gradu Grosetu, stekao je nadimak "kapetan kukavica" zbog svog ponašanja nakon udara broda o stijene. Samo 29 minuta pošto je naložio putnicima i posadi da se evakuišu, sam kapetan je napustio brod, na kome se nalazilo još stotine ljudi. Izvlačenje Konkordije sa ostrva Điljo i razmontiravanje broda u Đenovi, koje u toku, očekuje se da će koštati blizu dvije milijarde dolara, navela je francuska agencija.

Bonus video: