Vještačka inteligencija mogla bi značiti kraj čovječanstva

"AI bi krenula svojim putem, redizajnirala bi se sve brže i brže. Čovjek, koji je ograničen sporom biološkom evolucijom, ne bi mogao da je isprati i bio bi prosto prevaziđen", rekao je Hoking
8 komentar(a)
Stiven Hoking, Foto: Shutterstock
Stiven Hoking, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 02.12.2014. 19:05h

Profesor Stiven Hoking smatra da bi razvoj "punokrvne" vještačke inteligencije (AI) predstavljao veliku prijetnju po čitavo čovječanstvo.

Čuveni naučnik je za BBC rekao da bi čovjek ugrozio svoje postojanje kada bi uspio da napravi samostalnu vještačku inteligenciju, jer bi ona vrlo vjerovatno počela da "živi svoj život".

"Primitivni oblici vještačke inteligencije koje smo dosad razvili su se pokazale kao veoma korisne, ali se plašim posledica kada bismo stvorili nešto što bi bilo ravno čovjeku ili što bi ga nadmašilo", rekao je Hoking tokom razgovora o tehnologiji koju on koristi za govor.

Fizičar, koji je paralizovan zbog oboljenja ALS i mora da se sporazumijeva kompjuterski sintetizovanim glasom, kaže da čovjek ne bi imao šanse u trci sa vještačkom inteligencijom.

"AI bi krenula svojim putem, redizajnirala bi se sve brže i brže. Čovjek, koji je ograničen sporom biološkom evolucijom, ne bi mogao da je isprati i bio bi prosto prevaziđen", rekao je Hoking.

Sličan stav je nedavno iznio još jedan vizionar današnjice, milijarder Ilon Mask, koji je takođe predvidio scenario sličan onom iz filmova I, Robot ili Terminator.

Bonus video: