Ministri NATO osuđuju Rusiju, povećavaju pomoć Ukrajini

NATO je najavio formiranje specijalnih fondova da bi se pomoglo finansiranje reforme i modernizacije ukrajinske vojske. Ministri su danas rekli da su ta sredstva sada na raspolaganju za logistiku, sajber odbranu, oporavak ranjenih vojnika i druge upotrebe
4 komentar(a)
Džon Keri, Foto: Reuters
Džon Keri, Foto: Reuters
Ažurirano: 02.12.2014. 18:35h

Ministri spoljnih poslova zemalja NATO osudili su danas Rusiju za, kako su rekli, "produženu i namjernu destabilizaciju" Ukrajine i objavili da će poslati dodatnu pomoći ukrajinskoj vojsci.

Ministri su danas sa sastanka u Briselu razgovarali preko video veze sa svojim ukrajinskim kolegom Pavlom Klimkinom koji je u Kijevu. Oni su kritikovali rusko navodno gomilanje snaga na Krimu i planove Kremlja da pojača vojsku na Crnom moru.

U zajedničkom saopštenju američki državni sekretar Džon Keri i drugi ministri naveli su da ruske akcije "miniraju bezbjednost Ukrajne i imaju ozbiljne posledice za stablnost i bezbjednost cijele evro-atlantske regije".

NATO je najavio formiranje specijalnih fondova da bi se pomoglo finansiranje reforme i modernizacije ukrajinske vojske. Ministri su danas rekli da su ta sredstva sada na raspolaganju za logistiku, sajber odbranu, oporavak ranjenih vojnika i druge upotrebe.

"Izbor Ukrajine da se pridruži porodici evropskih demokratija je jasan i mora biti poštovan", rekao je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg na konferenciji za štampu.

Stoltenberg je rekao da se očekuje da će ministri spoljnih poslova donijeti ključne odluke u nekoliko oblasti, uključujući održavanje produženog NATO prisustva i kreiranje prelaznih snaga za brzo reagovanje koje bi pritekle u pomoć NATO zemljama pod direktnom prijetnjom od Rusije ili neke druge zemlje.

Očekuje se takođe da će ministri odobriti pokretanje savjetodavne misije u Avganistanu 1. januara, kada je planiran završetak borbenih operacija međunarodnih snaga pod vođstvom NATO u toj zemlji.

Bonus video: