SAD i EU proširuju sankcije Rusiji?

Rojters navodi da diplomate EU smatraju da nema mnogo volje za širenjem sankcija unutar tog saveza ako se ne bude značajno zaoštravala situacija u Ukrajini
1 komentar(a)
Džon Keri, Foto: Beta, AP
Džon Keri, Foto: Beta, AP
Ažurirano: 02.12.2014. 16:39h

Američki državni sekretar Džon Keri održaće ove sedmice sa evropskim saveznicima razgovore o mogućem proširenju sankcija Rusiji.

To će se dogoditi "ako promoskovski separatisti u Ukrajini ne obustave nasilje", javio je Rojters iz Brisela, pozivajući se na neimenovani visokorangirani izvor iz Stejt departmenta.

"Nastavljaju se razgovori sa EU o nastavku proširenja sankcija", rekao je taj diplomata, koji je doputovao u sjedište Evropske unije u pratnji Kerija koji će učestvovati na zasjedanju Savjeta ministara spoljnih poslova zemalja NATO-a.

Imaćemo razgovore koji se odnose na dalje postupanje, posebno u znak odgovora na nastavak isporuke teškog naoružanja preko granice (iz Rusije), rekao je taj predstavnik Stejt departmenta novinarima.

Ne želimo da idemo dalje u tom pravcu, ali ipak u slučaju potrebe možemo tome da pribjegnemo, dodao je on, naglašavajući da je Vašington spreman da ublaži mjere, ukoliko Rusija ispuni obaveze iz sporazuma o prekidu vatre iz Minska.

Anonimni predstavnik Stejt departmenta je rekao da uvedene sankcije, niske cijene nafte i drugi aspekti zajednički imaju "značajan uticaj" na rusku privredu, sudeći po "milijardama koje se troše za zaštitu rublje koja nastavlja da pada" i "visokoj stopi inflacije", navela je britanska agencija.

Taj američki zvaničnik je rekao i da su se brojni saveznici pridružili SAD-u u isporukama "nesmrtonosne opreme srazmjerno visoke tehnologije" Ukrajini, a da se očekuje da na sastanku NATO-a budu iznijete nove ponude.

Rojters navodi da diplomate EU smatraju da nema mnogo volje za širenjem sankcija unutar tog saveza ako se ne bude značajno zaoštravala situacija u Ukrajini.

Britanska agencija podsjeća da je Rusija vodeći dobavljač energenata i da mnoge zemlje EU strahuju da će sankcije i odgovor na njih nanijeti štetu njihovoj privredi.

"Naša uloga je i da tražimo puteve za dijalog (sa Rusijom)", rekla je visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federika Mogerini upitana za mogućnost uvođenja novih sankcija.

Mogerinijeva je podsjetila da je EU sasvim nedavno uvela sankcije za još predstavnika samoproglašenih Donjecke i Luganske Narodne Republike, dok je novi predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker rekao da ne vidi smisao neprestane prijetnje novim mjerama.

Bonus video: