Prijetnje uoči Božića: Islamska država planira napade na putničke avione?

Upozorenje je došlo nakon što su zvaničnici iz Vajthola priznali da postoji mogućnost napada, naročito s obzirom na činjenicu da se veliki broj džihadista vraća iz borbi Islamske države u Siriji i Iraku
4 komentar(a)
Avion, Foto: Shutterstock
Avion, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 02.12.2014. 09:48h

Teroristi Islamske države planiraju da napadnu putničke avione u velikim gradovima Evrope, pred Božić, ocjenjuju eksperti, prenosi britanski Sandej ekspres, a javlja B92.

Plan, za koji se saznalo u posljednja dva mjeseca, je da će borci Islamske države da napadnu avione koji saobraćaju ka najvećim evropskim destinacijama.

Prijetnja je uzeta veoma ozbiljno, a rješenje bi moglo biti da se zabrani bilo kakav ručni prtljag, rekao je jedan visoki zvaničnik.

Postoji mogućnost i da se mobilni telefoni i drugi elektronski uređaji zabrane u avionskim kabinama, zbog prijetnje napada, koji je, kako navodi Sandej ekspres, planiran da bude u stilu "11. septembra".

Upozorenje je došlo nakon što su zvaničnici iz Vajthola priznali da postoji mogućnost napada, naročito s obzirom na činjenicu da se veliki broj džihadista vraća iz borbi Islamske države u Siriji i Iraku.

Jedan od službenika iz obezbjeđenja aerodroma je rekao za Sandej ekspres da im je rečeno da je pet aviona meta, i to prije Božića.

"Čekaju na neki veliki“, prenosi riječi neimanovanog izvora ovaj list. On je dodao da je prijetnja realna.

Jedan drugi dobro pozicioniran službenik obezbjeđenja je rekao da su razgovori vođeni na tu temu, i u vezi sa tim kako da se tako nešto spriječi, a jedno od rješenja je bilo da se zabrani ručni prtljag.

Pregovori na visokom nivou se nastavljaju, i to ide do Vlade, ali je do sada malo urađeno, navodi on.

Ovaj list saznaje da su u pitanju samo veći gradovi Evrope.

Prošle nedjelje je Tereza Mej, državna sekretarka, rekla da postoji opasnost i da veliki broj islamista planira napade u Velikoj Britaniji.

Ona je navela da su prijetnje različite i da nijesu u pitanju samo organizovane grupe, već i nasilni pojedinci, koji mogu da izvrše napad bilo gdje.

Mej je tada navela da se pažnja mora usmjeriti preko granica, i na sve moguće prijetnje.

Skotland Jard nije komentarisao ove tvrdnje.

Ni portparol Ministarstva saobraćaja nije želio da da svoj komentar. Samo je dodao da se na bezbjednost na aerodromima konstantno obraća pažnja.

Bonus video: