Kijev: Zaustavljeni sukobi oko aerodroma Donjeck

Najmanje trojica ukrajinskih vojnika poginula su, a 14 je ranjeno u posljednja 24 sata, dok se borbe pojačavaju za kontrolu aerodroma u Donjecku
0 komentar(a)
Proruski vojnik, Donjeck, Foto: Reuters
Proruski vojnik, Donjeck, Foto: Reuters
Ažurirano: 01.12.2014. 22:07h

Oružani sukobi oko aerodroma Donjecka na istoku Ukrajine zaustavljeni su danas posle sastanka jednog ruskog i jednog ukrajinskog generala, saopštila je danas ukrajinska vojska.

"Sukobi su zaustavljeni oko aerodroma posle pregovora" ukrajinskog generala Volodimira Askarova i ruskog generala Aleksandra Lencova, navela je ukrajinska vojska.

Stanovnici četvrti u blizini tog aerodroma potvrdili su medijima da su napadi večeras prestali da se čuju.

Jedan od separatističkih lidera Andrej Purguin rekao je da su pregovori "dvije vojske" o aerodromu u toku i da će se "nastaviti sjutra u Donjecku u prisustvu OEBS-a, prema sporazumu iz Minska" o primirju.

Aerodrom u Donjecku meta je već nekoliko mjeseci oštrih sukoba dvije strane, koje pokušavaju da preuzmu kontrolu nad tim strateškim punktom.

Najmanje trojica ukrajinskih vojnika poginula su, a 14 je ranjeno u posljednja 24 sata, dok se borbe pojačavaju za kontrolu aerodroma u Donjecku.

Ukrajinski vojni predstavnik Andrej Lisenko, koji je ovo saopštio dodao je da su žestoke borbe nastavljene u posljednja tri dana oko ruševina aerodroma u Donjecku, prenio je AFP.

Aerodrom je, kako navodi AFP, pod kontrolom vojnika iz Kijeva, koji se odatle sukobljavaju sa proruskim snagama koje kontrolišu grad.

Lisenko je rekao da nema preciznih podataka oko broja žrtava na aerodromu.

AFP navodi da za sada nije jasno da li su trojica vojnika poginula na aerodromu ili u nekoj drugoj zoni sukoba.

Vlada u Kijevu poslala je vojno pojačanje i u mjesto Stanica Lugansk u blizini grada Luganska, koje je pod kontrolom proruskih snaga, a kao odgovor na izvještaje da proruske snage u toj oblasti dopremaju teško naoružanje, rekao je Lisenko.

U međuvremenu, artiljerijske granate oštetile su desetak mjesta prethodne noći u Donjecku.

Novinar AFP je javio da je teško oštećena jedna stambena zgrada u gradu, a gradske vlasti su saopštile da je pri tom povrijeđeno 14 ljudi.

Sporazum o prekidu vatre između Ukrajine i proruskih separatista postignut je 5. septembra u Minsku,

Od izbijanja sukoba u aprilu, u borbama na istoku Ukrajine između ukrajinskih i proruskih snaga, poginulo je više od 4.300 ljudi, a raseljeno 930.000 naveo je AFP.

Bonus video: