Han: Evropi nije svejedno šta se događa u Ukrajini

"Nadam se da neće doći do dalje eskalacije od strane Rusije, koju nećemo gledati skrštenih ruku," naglasio je on i poručio da EU želi rješenje putem pregovora
0 komentar(a)
Johanes Han, Petro Porošenko, Arsenij Jacenjuk, Foto: Reuters
Johanes Han, Petro Porošenko, Arsenij Jacenjuk, Foto: Reuters
Ažurirano: 30.11.2014. 17:24h

Evropski komesar Johanes Han istakao je, posle nedavne posjete Ukrajini, da Evropi nije svejedno šta se događa u toj zemlji i da EU želi rješenje putem pregovora.

On je u intervjuu agenciji APA kazao da je u Ukrajini primijetio da građani očekuju od vlade da dugo obećane reforme sprovede.

On je dodao da želi da podrži brzu primjenu reformi.

"Našim ukrajinskim partnerima u pregovorima mora biti jasno stavljeno do znanja da moraju prikazati rezultate u pogledu sprovođenja reformi, a Evropljanima da moraju pomagati Ukrajini u ovoj teškoj situaciji“, poručio je komesar iz Austrije.

S tim u vezi je najavio da će u naredne dvije nedelje Evropska komisija utvrditi ciljeve za primjenu reformi.

"Moji eksperti će zajedno sa evropskom spoljnom službom izraditi realne ciljeve, koje je moguće mjeriti i onda ih dogovoriti sa ukrajinskim partnerima”, najavio je on.

Han je ukazao da su sprovedene promene u ukrajinskom zakonodavstvu, ali da se radi o tome da one moraju biti i primijenjene.

U Kijevu predstavljene su konkretne mjere za primjenu reformi, dodajući da se radi o budžetskoj i fiskalnoj reformi, koja treba da bude primijenjena do kraja godine.

Kada je riječ o sankcijama u vezi ukrajinske krize, Han je rekao da one zavise od daljeg ponašanja Rusije.

Evropski komesar je najavio da će se detaljno pratiti razvoj stanja i reagovati odgovarajuće na promjenu stanja.

"Nadam se da neće doći do dalje eskalacije od strane Rusije, koju nećemo gledati skrštenih ruku," naglasio je on i poručio da EU želi rješenje putem pregovora.

Bonus video: