Švajcarci protiv ograničavanja azilanata

Predlagači inicijative da se ograniči broj imigranata, azilanata i izbjeglica smatrali su da to treba učiniti jer se njihov broj naglo povećao u ovoj alpskoj državi, dok su protivnici naglašavali da je predlog ksenofobičan
0 komentar(a)
Švajcarska referendum, Foto: Beta/AP
Švajcarska referendum, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 30.11.2014. 17:11h

Švajcarci su danas na referendumu ubjedljivom većinom odbacili predloge da se ograniči broj imigranata i azilanata.

Oni su takođe odbacili i da se Centralna banka obaveže da kupi ogromne količine zlata, pokazuju su inicijalni rezultati referenduma.

Predlagači inicijative da se ograniči broj imigranata, azilanata i izbjeglica smatrali su da to treba učiniti jer se njihov broj naglo povećao u ovoj alpskoj državi, dok su protivnici naglašavali da je predlog ksenofobičan, prenosi agencija AFP.

Glasači su u februaru prihvatili da kvote za imigrante Evropske unije ostanu nepromijenjene, što je poljuljalo odnose Švajcarske sa državama koje nisu članice Unije.

Do sada su kao glavni razlozi za pooštravanje imigrantske politike navođeni očuvanje kulture i zapošljavanje, a sada je prvi put zahtjev za smanjenje broja imigranata biti pravdan i njihovim uticajem na životno okruženje.

Takozvana Ekopop inicijativa smatrala je da trenutni priliv stranaca opterećuje državu i smanjuje njene idilične predjele i zelenilo.

"Porast populacije je veći nego ikada u Švajcarskoj i to narušava okruženje", rekao je član Ekopop inicijative Anita Meser.

Prema zvaničnim statistikama, stranci već čine četvrtinu stanovništva Švajcarske.

Na referendumu su glasači odbacili i predlog da se Centralna banka Švajcarske obaveže da kupi ogromne količine zlata, prenosi Rojters.

Inicijativa "Spasimo naše švajcarsko zlato" nije dobila podršku u većini švajcarskih kantona, pokazuju podaci koje je objavila nacionalna TV.

Incijativa je potekla zbog strahovanja da je Centralna banka Švajcarske u prošlosti prodala previše svog zlata.

Bonus video: