"TREBA BITI REALAN"

Štajnmajer: Ne vidim Ukrajinu na putu ka NATO

"Mi smo u centru opasnog konflikta. Situacija u Ukrajini daleko je od idealne, ali u isto vrijeme dalja eskalacija ostaje kao mogućnost. Stoga je važno objasniti javnosti kojim pitanjima ne bi trebalo da dolivamo ulje na vatru", dodao je njemački šef diplomatije
0 komentar(a)
Frank Valter Štajnmajer, Foto: Reuters
Frank Valter Štajnmajer, Foto: Reuters
Ažurirano: 30.11.2014. 15:06h

Pitanje članstva Ukrajine u NATO nije na dnevnom redu, izjavio je šef njemačke diplomatije Frank-Valter Štajnmajer.

"Za mene, članstvo Ukrajine u Sjevernoatlantskoj Alijansi ne može biti na dnevnom redu. U svakom slučaju, ne vidim Ukrajinu na putu ka NATO", rekao je Štajnmajer za njemačku TV stanicu ZDF.

Šef njemačke diplomatije je rekao da je za "trasparentnost po ovom pitanju", kao i da je "neophodno ostati realan".

"Mi smo u centru opasnog konflikta. Situacija u Ukrajini daleko je od idealne, ali u isto vrijeme dalja eskalacija ostaje kao mogućnost. Stoga je važno objasniti javnosti kojim pitanjima ne bi trebalo da dolivamo ulje na vatru", dodao je njemački ministar, a prenio TASS.

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko najavio je početkom sedmice da bi njegova zemlja mogla da održi referendum o članstvu u NATO.

Zamjenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov izjavio je da će nastojanja Ukrajine da se pridruži NATO voditi samo daljem pogoršanju situacije u toj zemlji, kao i jačanju regionalnih napetosti.

Preporučujemo za Vas