Rusija: Pregledaćemo svaku jabuku

U Moskvi tvrde da ih je preko Bjelorusije zapljusnuo talas robe iz zemalja kojima je Rusija uvela sankcije, a prije svega se to odnosi na Poljsku
1 komentar(a)
jabuke, jabuka, Foto: Shutterstock.com
jabuke, jabuka, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 28.11.2014. 18:04h

Rusi najavljuju da će pregledati svaku jabuku i svaki kilogram mesa zbog sumnji na prevare.

Ruska carina namjerava da uvede strogu kontrolu porIJekla hrane koja stiže iz Belorusije i Kazahstana jer je primijećeno da preko ovih zemalja ulazi u Rusiju voće, povrće i meso iz država kojima je Moskva uvela uzvratne sankcije.

Rusi najavljuju da će pregledati svaku jabuku i svaki kilogram mesa. U Moskvi tvrde da ih je preko Bjelorusije zapljusnuo talas robe iz zemalja kojima je Rusija uvela sankcije, a prije svega se to odnosi na Poljsku.

"Način na koji se uvozi hrana iz zemalja koje su pod embargom je vrlo prost. Iz Bjelorusije u Rusiju ulaze kamioni koji su navodno u tranzitu za Kazahstan, a zapravo sve iz kamiona završava u Rusiji", kaže rukovodilac kontrolne službe Sergej Dankvert. Samo u novembru je registrovano 7.500 tona nelegalno uvezenog mesa u Rusiju.

Na vrhu tražene robe je slanina iz Poljske i Njemačke koja se koristi za pravljenje kobasica. Naime, zbog ruskih sankcija slanini je porasla cijena pa je to bio mamac za švercere.

Čak deset odsto od ukupne produkcije koja je stigla iz Belorusije su proizvodi nastali u zemljama kojima je Rusija uvela sankcije. Osim iz Evrope, tu je i hrana iz SAD i Kanade.

Takođe, poslije ruskog uvođenja embarga, poljska vlada je dala kompenzacije proizvođačima voća i povrća koji su ranije izvozili u RF. Sada ti proizvođači mogu, zbog državnih povlastica, da nude vrlo jeftino svoje voće i da praktično cijenom uništavaju konkurenciju.

Bonus video: