Na 80 međunarodnih aerodroma privedeno 118 osoba

Policijski timovi na aerodromima od Londona do Manile uhaspili su osumnjičene koji su koristili lažne kreditne kartice
0 komentar(a)
Hapšenje, Foto: Shutterstock
Hapšenje, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 28.11.2014. 14:08h

Policija je uhapsila 118 ljudi u okviru operacije razbijanja lanca kupovine avionskih karata lažnim kreditnim karticama, saopštio je danas Evropol, dodajući da se radi o organizovanom kriminalu vrijednom više milijardi eura.

Operacija Globalna akcija na aerodromima, izvedena je na 80 aerodroma u 45 zemalja. Akcijom je koordinisano iz sjedišta Evropola u Hagu, Interpola u Singapuru i latinaomaeričke policijske agencije Ameripol u Bogoti, navodi AFP.

Policijski timovi na aerodromima od Londona do Manile uhaspili su osumnjičene koji su koristili lažne kreditne kartice za kupovinu avionskih karata dok su stajali u redovima za ukrcavanje ili kada su izašli iz aviona, izjavio je direktor Evropola Rob Vejnrajt.

"Avionska industrija zbog ovog problema gubi milijardu dolara godišnje. Morali smo da osmislimo globalnu operaciju da zaustavimo te ljude da se ukrcaju u avione ili da ih uhvatimo po dolasku na željenu destinaciju", dodao je on.

U sjedištu Evropola, koje liči na tvrđavu, u ovoj operaciji su zajedno radili sturčnjaci iz kompanija koje izdaju kreditne kartice, uključujući Viza i Amerikan ekspres, kao i predstavnici avionskih kompanija i policijski analitičari.

Bonus video: