Putin: Ultimatumi ruše stabilnost

Računamo da će pobijediti zdrav razum. Pozivamo na prevladavanje defektne logike ograničenja i prijetnji i prelazak na traženje uzajamno prihvatljivih rješenja za postojeće probleme", rekao je Putin
2 komentar(a)
Vladimir Putin, Foto: Reuters
Vladimir Putin, Foto: Reuters
Ažurirano: 28.11.2014. 12:39h

Predsjednik Rusije Vladimir Putin kaže da razgovor s Rusijom jezikom sankcija i ultimatuma nema perspektivu i da predstavlja prijetnju međunarodnoj stabilnosti.

"Takav pritisak ne samo da nanosi direktnu ekonomsku štetu, već predstavlja i prijetnju međunarodnoj stabilnosti", izjavio je Putin u intervjuu agenciji Anadolija uoči posjete Turskoj 1. decembra i naglasio da cijeni samostalnost Turske koja se nije priključila sankcijama.

Ističući da su pokušaji razgovora sa Rusijom jezikom ultimatuma neprihvatljivi i besperspektivni, ruski predsjednik rekao je da je odgovor Moskve bio i biće uravnotežen i da će uvažavati prava i obaveze Rusije po međunarodnim sporazumima, između ostalog i u okviru Svjetske trgovinske organizacije, prenijela je RIA Novosti.

"Računamo da će pobijediti zdrav razum. Pozivamo na prevladavanje defektne logike ograničenja i prijetnji i prelazak na traženje uzajamno prihvatljivih rješenja za postojeće probleme", rekao je Putin.

Predsjednik Rusije je istakao da cijeni samostalnost Turske koja se nije priključila sankcijama Rusiji.

"Turski partneri nisu žrtvovali svoje interese radi političkih ambicija nekoga spolja", naglasio je Putin, dodajući da je to "prava promišljena i dalekovida" procjena, prenosi TASS.

Putin je, takođe, obećao podršku vladama Sirije i Iraka u borbi protiv ekstremista, naglašavajući da je borba protiv terorizma na Bliskom istoku, sjeveru Afrike i Siriji, jedan od prioriteta međunarodne zajednice.

Kao glavnu prijetnju za Siriju i taj region, ruski predsjednik je naveo aktivnosti Islamske države i drugih radikalnih grupa, koje je svojevremno nekoliko zapadnih zemalja podsticalo.

Prema Putinovim riječima, napori u borbi protiv terorističkih i ekstremističkih prijetnji treba da budu zasnovani na odlukama Savjeta bezbjednosti UN, strogom poštovanju normi međunarodnog prava, prije svega principa državnog suvereniteta i nemješanja u unutrašnja pitanja.

"I što je, takođe, važno, transparentno i bez 'prikrivenog' dnevnog reda", dodao je Putin.

Prema njegovim riječima, jačanje pozicija terorističkih grupa u Siriji u regionu Bliskog istoka u cjelini, zahtijeva ujedinjenje svih "zdravih snaga sirijskog društva" radi budućnosti Sirije kao suverene, jedinstvene, sekularne i demokratske zemlje.

"Mi dobro shvatamo kakvo je teško breme na Turskoj u uslovima nastavka krvoprolića kod vašeg susjeda", naglasio je Putin.

Putin će sa turskim predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoganom razmotriti realizaciju zajedničkih projekata u energetskoj sferi i razmijeniti mišljenja o ključnim međunarodnim i regionalnim pitanjima, najavljeno je u Moskvi.

Ruski predsjednik će 1. decembra učestvovati u radu petog zasjedanja Savjeta za saradnju na najvišem nivou, osnovanom 2010. godine.

Obim robne razmjene između dvije zemlje 2013. godine bio je 32,7 milijarde dolara, pri čemu je ukupan obim ruskih direktnih investicija u Turskoj iznad 1,7 milijardi dolara, a turskih u Rusiji blizu milijarde.

Bonus video: