Junkeru izglasano povjerenje, euroskeptici istakli nacionalne zastave

Samo 101 od ukupno 751 poslanika EP podržalo je inicijativu da se Junker smijeni zbog svoje uloge u aferi "Luksiliks", dok je više od 460 njih glasalo da on ostane na funkciji
0 komentar(a)
Ažurirano: 27.11.2014. 13:17h

Predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker preživio je danas glasanje o nepovjerenju koje je u Evropskom parlamentu (EP) pokrenula grupa euroskeptičnih poslanika na čelu sa Britancem Najdželom Faražom.

Samo 101 od ukupno 751 poslanika EP podržalo je inicijativu da se Junker smijeni zbog svoje uloge u aferi "Luksiliks", dok je više od 460 njih glasalo da on ostane na funkciji.

Afera je izbila neposredno nakon što je Junker 1. novembra strupio na dužnost, nakon što je u javnost "procurio" veliki broj dokumenata koji su pokazali kako su luskemburške vlasti godinama omogućavale velikim međunarodnim korporacijama da preko fiktivnih firmi izbjegavaju plaćanje poreza.

Zbog toga je Faraž, vođa britanske independističke stranke Ukip pokrenuo postupak za njegovu smjenu, a njemu su se pridružili poslanici francuskog Nacionalnog fronta i niz manjih euroskeptičnih stranaka.

Na početku glasanja je došlo do manjeg incidenta, kada su britanski i francuski poslanici ispred sebe stavili nacionalne zastave svojih zemalja, dok su drugi držali transparente sa natpisom "Nećemo poreske rajeve".

Nakon što ih je predsjednik EP Martin Šulc upozorio da pravilnik ne dozvoljava isticanje nacionalnih obilježja, poslanici su sklonili zastave, što je bilo popraćeno gromkim aplauzom ostalih parlamentaraca.

Galerija

Bonus video: