"Putinov cilj je razdor u NATO"

"Vježbe, centri za obuku, logistička podrška, rad na povjerenju među saveznicima to je naš doprinos u to što nazivamo jaka Evropa", rekao je Hodžis poljskim novinarima
3 komentar(a)
NATO, Ukrajina, Rusija, Foto: Shutterstock
NATO, Ukrajina, Rusija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 27.11.2014. 10:02h

General NATO Frederik Hodžis izjavio je da ne vjeruje da bi Rusija upala na teritoriju neke od članica NATO, ali da pokušava da sije razdor među saveznike.

Komandant kopnenih snaga NATO, američki general Frederik Hodžis, izjavio je u Varšavi da Moskva pokušava da sije razdor među saveznike, između ostalog, dovođenjem u sumnju da bi Alijansa zaista primijenila član pet o kolektivnoj odbrani kada je napadnuta jedna članica.

"Lakše bi bilo identifikovati klasične prijetnje kao što je narušavanje teritorije. To Putin neće uraditi, ali ubijeđen sam da je njegov cilj izazivanje razdora u NATO preko sijanja sumnji kod saveznika u susjedstvu Rusije. A ukoliko postoje sumnje u to da li će biti poštovan član pet o kolektivnoj odbrani, Alijansa ne postoji", rekao je sinoć general tokom posjete Varšavi, javljaju danas poljski mediji.

Po ocjeni američkog generala najbolji odgovor NATO na politiku Rusije jeste da pokaže da razdora neće biti.

"Vježbe, centri za obuku, logistička podrška, rad na povjerenju među saveznicima to je naš doprinos u to što nazivamo jaka Evropa", rekao je Hodžis poljskim novinarima.

General Hodžis je najavio da će SAD i u narednom periodu zadržati na najmanje jednakom nivou brojčano svoje oružane snage koje se smjenjuju na raznim vježbanjima i manevrima u Evropi.

Ukoliko naredne godine u NATO bude razrađen plan jačanja komande Multinacionalnog korpusa Sjever Istok u Šćećinu, SAD bi poslala u komandu u taj poljski grad, umjesto dosadašnjih šest, 25 do 30 oficira, među njima i brigadnog generala, dodao je.

Visoki oficir NATO koji je prije Poljske posjetio i baltičke zemlje potvrdio je planove da se na istočno krilo NATO, u baltičkim zemljama, Poljskoj, ali i u Rumuniji i Bugarskoj razmjesti oprema i vojna tehnika za savezničke vojnike koji se smjenjuju na raznim manevrima i vježbama, kako ne bi morali da je prebacuju iz stalnih baza.

Ambasada SAD u Varšavi precizirala je da ti planovi obuhvataju izgradnju magacina za vojnu opremu i tehniku koja bi bila neophodna većem broju vojnika - u snazi jedne brigade.

Bonus video: