JASNA PORUKA KAMERONU

Van Rompij: Izlazak Britanije iz EU ne znači smrt EU

“Mislim da bi evropski partneri mogli veoma ozbiljno da razmotre zahtjeve zvaničnog Londona, ali pregovora oko ključnih stvari, kao što je sloboda kretanja, neće biti“, rekao je Van Rompij
50 pregleda 0 komentar(a)
Herman Van Rompuj, Foto: Reuters
Herman Van Rompuj, Foto: Reuters
Ažurirano: 27.11.2014. 07:59h

Odlazeći predsjednik Evropskog savjeta Herman van Rompij rekao je da EU ne bi mogla da preživi bez Francuske, a ne Velike Britanije.

On je istakao da bi izlazak Velike Britanije iz sastava EU samo “ranio“ projekat Evropske unije, dok bi takva odluka Francuske izazvala “smrt“ EU.

Govoreći o nedavnim navodima premijera Velike Britanije Dejvida Kamerona da će Britanija napustiti EU, on je istakao da fundamentalni principi Evropske unije nisu ne mogu biti predmet pregovora.

“Mislim da bi evropski partneri mogli veoma ozbiljno da razmotre zahtjeve zvaničnog Londona, ali pregovora oko ključnih stvari, kao što je sloboda kretanja, neće biti“, rekao je Van Rompij. 

Holandski diplomata je istakao da će pitanje Britanije biti ključno za njegovog nasljednika na mjestu predsjednika Evropskog savjeta, Donalda Tuska, zahvaljujući Kameronovom obećanju da će razmotriti članstvo Britanije u EU na referendumu 2017. godine, ukoliko Torijevci budu pobijedili na izborima sljedeće godine. 

“Nemam na čemu da prigovorim Britancima... Njihova vlada je bila konstruktivni partner, ali nije dio možda i najvećih projekata, zajedničke monete i Šengenske zone. U svakom slučaju, izlazak Britanije ne bi ostavio velike posljedice na EU, dok bi takva odluka Francuske predstavljala smrt EU“, istakao je Van Rompoj.

Preporučujemo za Vas