Rahoj: Izbori u Kataloniji - "korak koji ne vodi nikuda"

0 komentar(a)
Mariano Rahoj, Foto: Reuters
Mariano Rahoj, Foto: Reuters
Ažurirano: 26.11.2014. 18:57h

Španski premijer Marijano Rahoj okarakterisao je danas planove katalonske vlade da održi prijevremene izbore u toj regiji kao "korak koji ne vodi nikuda".

Predsjednik Katalonije objavio je u utorak da želi da održi prijevremene izbore na kojima će učestvovati zajednička lista kandidata svih partija koje se zalažu za otcjepljenje od Španije.

Izbori su jedini način na kojima će Katalonci moći da izraze svoje mišljenje o tom pitanju poslije simboličnog izjašnjavanja građana o nezavisnosti održanog 9. novembra, koje je naišlo na protivljenje vlade u Madridu, dodao je on.

Ukoliko zajednička lista osvoji apsolutnu većinu, regionalna vlada koja će se formirati pokrenuće razgovore o uslovima otcjepljenja, i nezavisnost Katalonije naći će se kao pitanje na zvaničnom referendumu, u procesu koji će trajati 18 mjeseci, prenio je AFP.

"Gospodin Mas je predložio korak koji ne vodi nikuda. On je postao predsjednik dijela Katalonaca koji su manjina i napustio je veliku većinu", rekao je Rahoj novinarima u parlamentu.

Katalonska vlada navodi da je 2,3 miliona ljudi učestvovalo u simboličnom izjašnjavanju o nezavisnosti, koje su organizovali dobrovoljci 9. novembra, što je oko trećine onih koji imaju pravo glasa u toj regiji.

Blizu 80 odsto građana koji su učestvovali na glasanju, izjavili su da žele da Katalonija bude nezavisna država.

Katalonija je odustala je u oktobru od planova da 9. novembra održi neobavezujući referendum o nezavisnosti od Španije pošto je sud proglasio takvo glasanje neustavnim, i umjesto toga održala simbolično izjašnjavanje građana.

Ponosni na svoj katalonski jezik i kulturu i ekonomsku moć, pošto privreda Katalonije čini gotovo petinu španske ekonomije, 7,5 miliona Katalonaca već godinama traži veći stepen autonomije.

Katalonija je formalno usvojila status "nacije" u Statutu iz 2006, ali je Ustavni sud Španije poništio takvu formulaciju čime je podstakao raspoloženje za traženje nezavisnosti.

Bonus video: