Sarkozi pozvao svoju partiju da ne glasa za priznanje Palestine

"Zar oni nemaju ništa bolje da rade u vrijeme sječenja glava širom Bliskog istoka, uključujući i francuskog građanina u Alžiru? Država Izrael je domovina jevrejskog naroda, jedina država koju imamo i Palestinci traže državu ne želeći da priznaju pravo da postoji država za jevrejski narod", rekao je Netanijahu
71 pregleda 0 komentar(a)
Nikola Sarkozi, Foto: Reuters
Nikola Sarkozi, Foto: Reuters
Ažurirano: 26.11.2014. 11:11h

Bivši predsjednik Francuske Nikola Sarkozi pozvao je članove svoje partije Unije za narodni pokret (UMP) da glasaju protiv predložene rezolucije kojom francuska skupština namjerava da prizna državu Palestinu, prenose danas izraelski mediji.

"Tražim od mojih prijatelja da glasaju protiv," rekao je Sarkozi koji će biti predsjednički kandidat desničarske UMP na sljedećim izborima. "Boriću se da Palestinci imaju svoju državu. Ali unilateralno priznanje nekoliko dana nakon smrtonosnog napada i kada nema mirovnog proces? Ne!" objasnio je on, aludirajući na prošlonedjeljni napad u sinagogi u Jerusalimu u kome je ubijeno petoro Izraelaca, četvoro vjernika i jedan policajac Druz koji je došao da ih brani.

Dva palestinska napadača su takođe ubijena.

Sarkozi je rekao i da nikada neće dovoditi u pitanje potrebu Izraela za bezbjednočću, istakavši da je "to bitka njegovog života."

Sarkozijev poziv upućen je uoči glasanja na predlog Socijalističke partije o apelu vladi da prizna Palestinu kao državu. Glasanje je najprije bilo planirano za 28. novembar, ali je odloženo do 2. decembra. Francuski poslanici će se izjašnjavati nakon sličnih poteza u nekoliko evropskih država.

Britanski poslanici su 13. oktobra velikom većinom izglasali rezoluciju da se prizna država Palestina uz državu Izrael "kao doprinos obezbjeđenju dvodržavnog rješenja do koga bi se došlo pregovorima".

I irski i španski poslanici usvojili su rezoluciju koja poziva na priznanje Palestine, a poslanci u Danskoj glasaće o tome početkom januara. Švedska je 30. oktobra priznala Palestinu, što je naišlo na oštru kritiku Izraela.

Izraelski zvaničnici kažu da će glasanje u Francuskoj, za razliku od glasanja u drugim parlamentima Evrope, naići na značajnu manjinu koja će glasati protiv.

Izraelski predstavnici u Parizu su u kontaktu s vladom i opozicionim partijama da mobilišu protivljenje. Izraelski premijer Benjamin Netanijahau je u nedjelju rekao da će francuski parlament napraviti "ozbiljnu grešku" priznanjem. "Zar oni nemaju ništa bolje da rade u vrijeme sječenja glava širom Bliskog istoka, uključujući i francuskog građanina u Alžiru? Država Izrael je domovina jevrejskog naroda, jedina država koju imamo i Palestinci traže državu ne želeći da priznaju pravo da postoji država za jevrejski narod", rekao je Netanijahu.

Bonus video: