DIPLOMATSKI ĆORSOKAK

Merkel ne zna kako da utiče na Putina

Njemci priznaju da je za sada njihova strategija svedena na kontrolu štete na tri glavna fronta
5 komentar(a)
Vladimir Putin, Angela Merkel, Foto: Reuters
Vladimir Putin, Angela Merkel, Foto: Reuters
16.02.2019. 21:13h

Nakon devet mjeseci njemačke diplomatije za ublažavanje krize u Ukrajini, kancelarka Angela Merkel je sredinom novembra odlučila da promijeni taktiku. 

Uoči samita lidera G20 u Australiji, riješila je da se sastane oči u oči sa Putinom. Umjesto da mu prigovori zbog  prekršenih obećanja, odlučila je da ga pita šta tačno želi u Ukrajini i drugim bivšim sovjetskim satelitima koje je Kremlj počeo da bombarduje propagandom, piše Rojters.

Njih dvoje su se 15. novembra u 22 sata sastali u hotelu Hilton u Brizbejnu. Merkelova, kojoj se oko ponoći pridružio novi predsjednik Evropske komisije Žan Klod Junker - je pokušala da natjera Putina da spusti gard i jasno saopšti namjere. Ali sve što je dobila od njega je poricanje i vrdanje koje je slušala četiri mjeseca, rekli su Rojtersu vaničnici upućeni u razgovor.

Od februara, kada je Viktor Janukovič pobjegao iz Kijeva, Njemačka prednjači u pokušajima da ubijedi Putina da sarađuje sa Zapadom. Kancelarka je sa njim razgovarala preko telefona 36 puta. Njen ministar spoljnih poslova Frank-Valter Štajnmajer, član Socijaldemokratske stranke (SPD), tradicionalno naklonjene Rusiji, potrošio je stotine sati na pokušaje da osigura rješenje sukoba putem pregovora. Sada im je, kako su rekli njemački zvaničnici, ponestalo ideja o tome kako da  utiču na ruskog lidera. 

„Mislim da moramo da se pripremimo za dugotrajni sukob u kojem će Rusija upotrijebiti sva sredstva koja ima na raspolaganju,“ rekao je Rojtersu Norbert Retgen, predsjedavajući spoljnopolitičkog odbora njemačkog Bundestaga i član Merkeline konzervativne stranke.

Njemački zvaničnici priznaju da je za sada, njihova strategija svedena na kontrolu štete na tri glavna fronta.

Prvi je Kijev, gdje se Njemci trude da se ne proširi jaz između predsjednika Petra Porošenka i premijera Arsenija Jacenjuka - kako što su prije skoro deceniju činili sa  Viktorom Juščenkom i Julijom Timošenko.

Jacenjuk je  izašao osnažen sa izbora u oktobru i zbog njegovog tvrdolinijaškog stava prema Rusiji, Porošenko, koji je više diplomatski nastrojen, mogao bi djelovati slabo. Razdor između njih bi komplikovao napore Kijeva da sprovede ekonomske reforme i mjere protiv korupcije, od ključnog značaja za novu pomoć Zapada. To bi, ističe Rojters, išlo na ruku Putinu.

Druga borba je protiv onoga što njemački zvaničnici opisuju kao „ogromnu propagandnu kampanju“ Kremlja da ubijedi simpatizere Rusije u Njemačkoj i drugdje u Evropi da odbace tvrdokorni stav koji podržavaju Merkel i SAD. Najjavniji primjer je bio intervju koji je Putin dao za njemačku TV ARD. U poruci upućenoj njemačkoj javnosti, izrazio je zabrinutost zbog etničkog čišćenja na istoku Ukrajine od strane neonacista koji nose svastike i SS simbole.

Njemački mediji se mjesecima žale da se njihovi sajtovi bombarduju proruskim komentarima. Njemački bezbjednosni izvori kažu da je to dio organizovane ofanzive kojom upravlja Kremlj.

„Putin ima mehanizme da utiče na mišljenje unutar EU“,  rekao je Ulrih Spek iz centra Karnegi Jurop.

Treći veliki izazov za njemačku diplomatiju je da sačuva jedinstvo partnera EU povodom sankcija.

Prvi set sankcija EU bi trebalo da istekne u martu i moraće se obnoviti. Njemački zvaničnici kažu da će na to biti najteže natjerati Italiju, Mađarsku i Slovačku.