"POOŠTRAVANJE USLOVA"

Predlog zakona: Želite tursko državljanstvo - morate biti moralni

Tekst zakona tek treba da precizira na koji način će zvaničnici koji obrađuju zahtjeve za državljanstvo procjenjivati moralnost podnosioca zahtjeva
225 pregleda 0 komentar(a)
Turska, zastava, Foto: Shutterstock
Turska, zastava, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 16.02.2019. 21:20h

Turska nastoji da pooštri zahtjeve za državljanstvo i uvede "dobro moralno vladanje" kao uslov za strance koji apliciraju da postanu građani te države, pokazuje nacrt zakona u koji je agencija AFP danas imala uvid. 

Novi uslov dio je kontroverznog zakona o unutrašnjoj bezbjednosti, o kome će parlament raspravljati danas, a kojim se pooštravaju zahtjevi za dobijanje turskog državljanstva sklapanjem braka. 

Vlada je već poslala zakon parlamentu, koji broji 550 poslanika, a u kome većinu čine članovi vladajuće partije Pravo i pravda, za koje se očekuje da će zakon odobriti. 

Tekst zakona tek treba da precizira na koji način će zvaničnici koji obrađuju zahtjeve za državljanstvo procjenjivati moralnost podnosioca zahtjeva. 

U prošlosti, državljanstvo je dodjeljivano pojedincima koji ne predstavljaju prijetnju po nacionalnu bezbjednost ili javnu sigurnost, i ti uslovi ostaju nepromijenjeni. 

Vladajuća partija u Turskoj u više navrata je isticala zabrinutost zbog navodnog moralnog propadanja u većinski muslimanskoj, ali tradicionalno sekularnoj državi.