Papa Franjo: Balkanu je mjesto u EU

Za te zemlje bi članstvo u Evropskoj uniji moglo da bude odgovor na želju za mirom u regionu, koji je mnogo propatio tokom nedavnih oružanih sukoba, poručio je papa Franjo
4 komentar(a)
Papa Franjo u Evropskom parlamentu, Foto: Reuters
Papa Franjo u Evropskom parlamentu, Foto: Reuters
Ažurirano: 25.11.2014. 14:50h

Papa Franjo je u obraćanju poslanicima Evropskog parlamenta ukazao na važnost priključivanja balkanskih zemalja Evropskoj uniji.

"Od velike je važnosti da vi poslanici štitite evropski identitet, kako bi građani EU imali više povjerenja u institucije Unije i njene napore za širenje mira i prijateljstva. Svjesnost o sopstvenom identitetu je važna i za održavanje pozitivnog dijaloga sa zemljama koje žele da postanu članice EU", rekao je papa.

"Tu posebno mislim na zemlje Balkana, za koje bi članstvo u Evropskoj uniji moglo da bude odgovor na želju za mirom u regionu, koji je mnogo propatio tokom nedavnih oružanih sukoba", istakao je u Strazburu poglavar Katoličke crkve.

Papa Franjo pozvao je zastupnike u Evropskom parlamentu da učine više da pomognu migrantima i da ne dozvole da Sredozemlje postane "ogromno groblje", o čemu čitajte u posebnoj vijesti.

Bonus video: