Rusija zbog sankcija na ivici recesije

Ruska privreda snažno je pogođena i padom cijene nafte koja je prošle nedjelje opala na oko 80 dolara po barelu, što je najviše za posljednje četiri godine
13 komentar(a)
Kremlj, Moskva, Rusija, Foto: Shutterstock
Kremlj, Moskva, Rusija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 24.11.2014. 10:16h

Rusija će godišnje gubiti 32 milijarde eura zbog sankcija Zapada, a zbog pada cijena nafte gubi dodatnih 80 milijardi, saopštio je ruski ministar finansija Anton Siluanov.

Zapad je zbog ukrajinske krize uveo sankcije Rusiji, zbog čega je ona na ivici recesije, a zabilježen je i rekordan pad vrijednosti rublje.

Ruska privreda snažno je pogođena i padom cijene nafte koja je prošle nedjelje opala na oko 80 dolara po barelu, što je najviše za posljednje četiri godine.

Donji dom ruskog parlamenta Duma izglasao je budžet za 2015-2017. godinu, umanjen za 0,6 odsto, dok je privredni rast u trećem kvartalu opao na 0,7 odsto na godišnjem nivou što je za 0,1 odsto manje nego u drugom kvartalu.

Ruski institut za statistiku Rostat prognozira smanjenje privrednog rasta i u četvrtom tromesečju, dok Centralna banka predvidja privredni rast od 0,3 odsto 2014. i nula odsto za 2015. godinu.

Po procjenama Centralne banke, odliv kapitala iz Rusije je ove godine 128 milijadi dolara.

Bonus video: