"SMANJITI ZAVISNOST OD RUSIJE"

Bajden poručio Evropi: Pronađite druge izvore snabdijevanja energentima

"Rusija može biti igrač, ali mora igrati po pravilima igre. Ne može se igrati sa igrom", istakao je Bajden
3 komentar(a)
Džozef Bajden, Foto: Reuters
Džozef Bajden, Foto: Reuters
Ažurirano: 22.11.2014. 12:33h

Potpredsjednik SAD Džozef Bajden poručio je danas u govoru na konferenciji Atlantskog savjeta u Istanbulu da je vrijeme da Evropa poboljša energetsku bezbjednost, upozoravajući na dosadašnju praksu Rusije da koristi energente kao oružje.

On je rekao da Evropa treba da smanji zavisnost od uvoza nafte i gasa iz Rusije i pronađe druge izvore snabdijevanja energentima.

Bajden je kazao da je kriza u Ukrajini ponovo pokazala da "Rusija koristi energente kao oblik političkog oružja protiv susjeda. To je veliki strateški problem", kazao je Bajden.

On je dodao da će Rusija i dalje biti i treba da bude glavni snabdjevač Evrope energentima, prenosi AFP.

"Rusija može biti igrač, ali mora igrati po pravilima igre. Ne može se igrati sa igrom", istakao je Bajden.

On je pohvalio korake koje su neke članice (poput Litvanije i Slovačke) preduzele da bi povećale broj izvora iz kojih se snabdijevaju energentima, ali je rekao:

"Mi ne možemo počivati na našim lovorikama, već moramo završiti posao. Sada je vrijeme da se djeluje".

On će se danas poslije podne na obali Bosfora sastati sa turskim predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoganom da bi ublažio tenzije u njihovim bilateralnim odnosima zbog krize u Siriji i ubijedio Tursku da poveća pomoć koaliciji koja se bori protiv ekstremne džihadističke organizacije Islamska država.

Vašington je nezadovoljan zbog relativno ograničene uloge koju Turska igra u borbi protiv Islamske države koja je zauzela djelove Iraka i Sirije neposredno kod turske granice.

Turska je nezadovoljna zbog toga što joj se ne priznaje doprinos koji je dala kada je primila 1,6 miliona sirijskih izbjeglica i nije spremna da olako podrži Kurde koji se bore protiv Islamske države.

Bajden je lično uvrijedio Erdogana prošlog mjeseca izjavom da je njegova politika podržavanja islamističkih pobunjeničkih snaga u Siriji podstakla uspon Islamske države.

Erdogan je zbog toga upozorio da bi njegovi odnosi sa drugim čovjekom SAD mogli biti "završeni".

Ali pragmatični Bajden je po dolasku u Istanbul izjavio da je otvorenost ključna karakteristika američko-turskih odnosa.

"Prijatelji ne puštaju prijatelje da se pitaju šta misle", rekao je on.

Bajden i turski premijer Ahmet Davutoglu su se juče u razgovoru složili da postoji potreba da se porazi Islamska država i da se krene u političku tranziciju u Siriji, saopštila je američka administracija.

Preporučujemo za Vas