Turska ne mijenja stav: SAD da se manje fokusira na IS, a više na svrgavanje Asada

Erdogan zagovara i uspostavljanje sigurne zone na sjeveru Sirije odakle bi umjereni borci mogli da pokrenu prevrat i napade
3 komentar(a)
Redžep Tajip Erdogan, Foto: Reuters
Redžep Tajip Erdogan, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.11.2014. 10:25h

Potpredsjednik SAD Džozef Bajden opet će pokušati da ubijedi Tursku da se više uključi u borbu međunarodne koalicije protiv ekstremističke grupe Islamska država (IS).

On će se večeras u Turskoj sastati s premijerom Ahmetom Davutogluom, a u subotu će razgovarati s predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoganom.

Ova posjeta odvija se poslije višenedjeljnih sporova i oštre retorike između dva NATO saveznika.

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan insistira da ako SAD žele da pomognu, treba da se fokusiraju manje na borbu protiv IS, a više na svrgavanje sirijskog predsjednika Bašara al Asada.

Erdogan zagovara i uspostavljanje sigurne zone na sjeveru Sirije odakle bi umjereni borci mogli da pokrenu prevrat i napade.

Turska je obećala da će obučiti i opremiti umerene sirijske snage na svom tlu, ali za sada nije precizirano više detalja o tome.

"Koalicione snage nijesu preduzele korake koje smo od njih tražili.. Stav Turske biće isti kakav je i sada", rekao je Erdogan dva dana uoči Bajdenove posjete.

Turski zvaničnici tvrde da je Turska aktivan partner u koaliciji protiv Islamske države.

U Turskoj se trenutno nalazi 1,6 miliona sirijskih izbeglica koji su u tu zemlju izbjegli pred nasiljem džihadista Islamske države.

Bonus video: