"NEREGULARNI IZBORI"

Poljska: Ultrakatolici i euroskeptici upali u Državnu izbornu komisiju

U Varšavi su demonstranti upali u sjedište komisije a policija ih je nakon višečasovnog ubjeđivanja izbacila silom, 12 uhapsila a osmoro pozvala na saslušanje kao svjedoke
0 komentar(a)
Ažurirano: 21.11.2014. 09:34h

Poljska policija uhapsila je sinoć u Varšavi 12 radikalnih nacionalista koji su upali sinoć u zgradu Državne izborne komisije u Varšavi, protestujući zbog neregularnosti na izborima od 16. novembra. 

Nekoliko stotina aktivista radikalne desnice na čelu sa ultrakatoličkom Svepoljskom omladinom i euroskepticima Nove desnice okupilo se sinoć ispred sjedišta Državne izborne komisije u Varšavi, i oko 700 demonstranata u Krakovu, zahtijevajući ostavke izborne komisije i ponavljanje lokalnih izbora. 

U Varšavi su demonstranti upali u sjedište komisije a policija ih je nakon višečasovnog ubjeđivanja izbacila silom, 12 uhapsila a osmoro pozvala na saslušanje kao svjedoke, saopštila je danas varšavska policija. 

Prebrojavanje glasova nakon lokalnih izbora u Poljskoj, održanih u nedjelju, prati neviđeni haos, zato što neprestano pada sistem za elektronsko preobrojavanje glasova, a lokalne i regionalne komisije su nekoliko dana morale uz veliko negodovanje da preobrajavaju glasove ručno.

 

Sistem su takođe napali i hakeri, a u nekim vojvodstvima pojavio se sumnjivo veliki broj nevažećić glasova, negdje i čitava četvrtina. 

Do danas Poljska nema konačne čak ni nezvanične rezultate izbora na nivou skupština vojvodstava i pet dana nakon izbora znaju se rezultati samo u dva vojvodstva i za gradonačelnike i predsjednike opština. 

I dalje se barata samo procjenama za poljske televizije na osnovu anketa na biralištima, odmah nakon njihovog zatvaranja u nedjelju uveče, po kojima je pobijedila opoziciona konzervativna desnica, stranka Pravo i Pravda bivšeg premijera Jaroslava Kačinjskog. 

"Ako pogledamo kako je na istoku od naših granica, vidjećemo da je to kod nas sada kao uvodna faza u Bjelorusiju. Nakon 25 godina slobode u Poljskoj smo u situaciji koja izaziva velika podozrenja", kazao je Kačinjski. 

Lider poljskih opozicionih konzervativaca, iako pobjednik izbora, zatražio je da se oni hitno ponove, zato što je nepravilnosti toliko da niko više neće vjerovati u poštenje tih izbora. 

Ponavljanje lokalnih izbora zahtijeva i opoziciona ljevica, Savez demokratske ljevice bivšeg premijera Lešeka Milera, dok predsjednik Poljske Bronjislav Komorovski i vlada premijerke Eve Kopač, iako su njeni liberali pretrpjeli poraz, smatraju da za reprizu izbora nema potrebe zato što glasovi mogu da se prebroje bez kompjuterskog sistema, kao što se to činilo decenijama. 

Nacionalna revizorska komisija počela je kontrolu i Državnoj izbornoj komisiji i na osnovu prvih provjera sistema elektronske obrade glasova došla do zaključka da je nepravilnosti u sistemu toliko da su ugroženi i parlamentarni i predsjednički izbori naredne godine.

Galerija

Preporučujemo za Vas