Rusija: Inflacija u januaru dostiže dvocifren nivo

Ruska služba za statistiku Ros stat objavila je da je inflacija od početka godine dostigla 7,9 odsto. Na taj način, inflacija je u ponedjeljak dostigla 8,7 odsto na godišnjem nivou, u odnosu na 8,3 odsto krajem oktobra
0 komentar(a)
Rublje, novac, Foto: Shutterstock
Rublje, novac, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 20.11.2014. 07:31h

Inflacija u Rusiji će, na godišnjem nivou, u januaru dostići dvocifreni nivo, saopštio je ruski ministar finansija, Anton Siluanov.

On je kazao da je godišnja inflacija 10. novembra dostigla 8,6 odsto, prenosi Capital.ba.

Ruska služba za statistiku Ros stat objavila je da je inflacija od početka godine dostigla 7,9 odsto. Na taj način, inflacija je u ponedjeljak dostigla 8,7 odsto na godišnjem nivou, u odnosu na 8,3 odsto krajem oktobra.

Ruski ministar za ekonomski razvoj, Aleksej Uljukajev, ranije je rekao da inflacija za ovu godinu može biti devet odsto, dok će na kraju prvog tromjesečja naredne dostići dedet odsto na godišnjem nivou.

On je podsjetio da je pad rublje prema osnovnim valutama bio 30 do 40 odsto, a pad od jednog procenta izaziva inflaciju od 0,1 procentnog poena za šest do devet mjeseci.

Na taj način će tekuća devalvacija rublje, prema riječima Uljkajeva, podići očekivanu inflaciju 3,5 procentnog poena, a glavni efekat će biti vidljiv krajem tromjesečja.

Centralna banka Rusije prošle sedmice je revidirala prognozu inflacije za ovu godinu na 8,2 odsto do 8,4 odsto, sa 7,5 odsto koliko je prvobitno procijenila.

Bonus video: